Prax ukáže, či ľudia dokážu nové podmienky zdravotného poistenia obísť

Zdravotné poisťovne ešte nevedia, či im nové zmeny v zdravotnom poistení prinesú viac peňazí. Zuzana Horníková, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Dôvera, hovorí, že v odhadoch sú opatrní.

30.09.2010 13:19
dane, kalkulačka, vyúčtovanie, účet, odvody,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak poistenec v daňovom priznaní neuvedie príležitostný príjem, akú šancu má poisťovňa zistiť, že mal platiť odvody?

Závisí, z akých zdrojov sú tieto príležitostné príjmy. Ak nie sú zahrnuté v príjmoch podľa daňových predpisov, zdravotná poisťovňa sa môže o nich len ťažko dozvedieť. Predpokladáme, že to bude možné len na základe kontrolnej činnosti. Novela zákona však počíta s tým, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou uzavrie dohodu s daňovým riaditeľstvom, Sociálnou poisťovňou, Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny, ministerstvom školstva, vnútra, obrany a Zborom väzenskej a justičnej stráže. Získané údaje bude úrad povinný oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni do ôsmich dní odo dňa ich prijatia. Navrhuje sa uzavretie dohody do 30. 6. 2011. Zdravotná poisťovňa by tak mala získať z jedného zdroja všetky relevantné informácie o platiteľoch poistného a ich príjmoch.

Predpokladáte, že na odvodoch vyzbierate viac? O koľko?

Zatiaľ sme, aj vzhľadom na skúsenosti z minulých rokov, pri odhadoch opatrní. Preferujeme skôr konzervatívny prístup, ktorý sa nám už opakovane ukázal ako realistický a voči poskytovateľom aj poistencom zodpovedný. Kalkulácia príjmov nie je ešte jednoznačná, navyše treba brať do úvahy administratívne náklady. Vzhľadom na to, že ide o novinky, prínos v prvom roku očakávame nižší ako v nasledujúcich rokoch.

Od čoho bude závisieť výber poistného?

Aký presný efekt novela bude mať, závisí od viacerých premenných. Ovplyvní ho napríklad to, ako budú ľudia, ktorých sa nové povinnosti týkajú, tieto povinnosti hneď od začiatku aj plniť. Takisto bude dôležité, ako sa voči tým, ktorí budú zákon porušovať, postaví Úrad pre dohľad. Po tretie, až v praxi sa ukáže, či sú navrhované zmeny reálne vykonateľné alebo či existuje priestor, ako nové povinnosti obísť.

Čo všetko budete musieť vo vašej poisťovni prispôsobiť? Nový softvér? Prijmete viac pracovníkov?

Presné informácie v tejto chvíli povedať nevieme. Je však zrejmé, že administratívne náklady vzniknú, budeme musieť upraviť informačný systém a nie je vylúčená ani zmena v organizácii práce, resp. v počte zamestnancov.

debata chyba