Dane z úrokov možno od štátu získať späť

Štát si svoj podiel vo forme dane berie aj z každého centa, ktorý zarobíme na úrokoch z vkladov. Banka vypláca sporiteľom už zdanený úrok.

06.10.2010 13:24
euro, peniaze, hotovosť, financie, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak má napríklad niekto na termínovanom vklade s trojpercentným úrokom tisíc eur, mal by za rok od banky dostať 30 eur. Z tejto sumy si štát zoberie 19–percentnú daň. Sporiteľ tak v čistom na úrokoch získa 24,30 eura.

Keďže úroky sa zdaňujú zrážkovou daňou, sporitelia nemusia tento príjem uvádzať v daňovom priznaní. Keďže banka automaticky túto daň stŕha, podľa zákona je taký príjem už daňovo vysporiadaný. Pre niektorých ľudí, je napriek tomu výhodné uviesť vo svojom daňovom priznaní aj vyplatené úroky. Ide o sporiteľov, ktorí okrem vyplatených úrokov nemajú žiadne iné príjmy, alebo sú tieto príjmy len minimálne. Vďaka nezdaniteľnému minimu im po podaní daňového priznania štát vráti strhnutú daň z úrokov. Sporiteľovi, ktorý má na termínovanom vklade s trojpercentným úrokom 10–tisíc eur, štát za rok na daniach z úrokov zoberie 57 eur. Po zdanení tak získa úrok 243 eur. Ak je toto jeho jediný príjem, môže podať daňové priznanie, v ktorom si uplatní nezdaniteľné minimum vo výške 4 025,70 eura. Keďže vyplatené úroky nepresiahli nezdaniteľné minimum, štát mu po podaní daňového priznania vráti celú zaplatenú daň vo výške 57 eur.

Väčšina ľudí však má aspoň nejaký príjem a nezamestnaní zvyčajne na účtoch nemajú dostatok peňazí, aby sa im oplatilo podávať daňové priznanie. Riešením je založiť vklad na meno človeka, ktorý nemá žiaden vlastný príjem. Napríklad na dieťa. Keďže na nezdaniteľné minimum má nárok každý človek vrátane detí, rodičia, ktorí na svoje dieťa založia vklad a následne za neho podajú aj daňové priznanie, získajú naspäť zrazené úroky.

Rovnako môžu postupovať aj dôchodcovia, ktorých ročný dôchodok neprekračuje 4 025,70 eura, čo znamená, že ich mesačný dôchodok musí byť nižší ako 335 eur. Keďže dôchodcom sa nezdaniteľné minimum znižuje o vyplatený dôchodok, v prípade, že dostávajú vyššiu penziu, nemôžu si uplatniť žiadne nezdaniteľné minimum.

Tento rok je to však pravdepodobne poslednýkrát, čo možno na daniach takýmto spôsobom ušetriť. Vláda v rámci úsporných opatrení plánuje zrušiť možnosť uplatniť si nezdaniteľné minimum na pasívne príjmy. Štát si tak zoberie dane zo všetkých vyplatených úrokov bez ohľadu na to, či daný človek má aj iný príjem, alebo nie.

debata chyba