Paušálne výdavky netreba dokladovať

Každý živnostník sa aj v tomto roku môže rozhodnúť, či využije paušálne výdavky, alebo si z príjmov bude odpočítavať skutočné náklady. Napriek tomu, že vláda plánovala v rámci daňovo–odvodovej reformy okresať paušálne výdavky na maximálne 200 eur mesačne, napokon reforma neprešla a paušálne výdavky možno uplatňovať v neobmedzenej výške.

14.01.2012 06:30
kaderníčka, kaderníctvo, strihanie, vlasy,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Všetci živnostníci bez ohľadu na to, akú činnosť vykonávajú, budú môcť v tomto roku využiť 40–percentné paušálne výdavky, ktoré si odpočítajú zo svojich hrubých príjmov. Rozhodnúť sa o tom, či využijú skutočné, alebo paušálne výdavky, stačí predtým, než budú podávať daňové priznanie. Každý rok pritom môžu spôsob preukazovania výdavkov zmeniť na základe toho, čo je pre nich výhodnejšie.

Paušálne výdavky sa vyplatia najmä tým podnikateľom, ktorí majú s podnikaním spojené nízke alebo takmer žiadne výdavky. Bez toho, aby museli čokoľvek dokladovať, si z príjmov odpočítajú 40 percent a dane, ako aj odvody zaplatia len zo zvyšných 60 percent svojho ročného zárobku.

Podnikateľov, ktorí sa rozhodnú pre paušálne výdavky, čaká v porovnaní s tým, keby využívali skutočné výdavky, aj výrazne menej administratívy. Nepotrebujú viesť účtovníctvo, ale postačí im evidencia o príjmoch v časovom slede, o zásobách a o pohľadávkach. Ako má vyzerať táto evidencia, zákon neurčuje. V prípade, že živnostník nemá zásoby a pohľadávky, postačí mu do jednoduchej tabuľky zapisovať svoje príjmy, tak ako nasledujú po sebe.

Živnostníci, ktorí využijú paušálne výdavky, si okrem nich môžu daňový základ znížiť už len o zaplatené poistné a nezdaniteľné časti základu dane. O žiadne ďalšie výdavky si už svoje príjmy nemôžu znížiť.

Ľuďom, ktorí majú s podnikaním spojené vyššie výdavky, sa oplatí do daňového priznania zahrnúť skutočné náklady. Potrebujú však viesť účtovníctvo a väčšina živnostníkov si na to musí zaplatiť účtovníka. Tí si za spracovanie ročného účtovníctva a vyplnenie daňového priznania pre malých živnostníkov pýtajú minimálne 200 eur.

Podľa zákona o dani z príjmov je daňovým výdavkom náklad, ktorý slúži na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom. Živnostník si tak musí vedieť pri prípadnej daňovej kontrole obhájiť, že výdavky, o ktoré si znížil základ dane, skutočne slúžili tomuto cieľu.

Rozmýšľať nad skutočnými výdavkami sa neoplatí živnostníkom s nižším príjmom. Ak si niekto vlani platil minimálne odvody a využije paušálne výdavky, nebude až do celoročného hrubého príjmu 9 034 eur platiť žiadnu daň. V prípade, že niekto zarobí za rok 15–tisíc eur, zaplatí na dani 680 eur.

Ak by si namiesto toho zvolil skutočné výdavky a účtovníkovi by za vedenie účtovníctva zaplatil 200 eur, musel by vydokladovať bločky za minimálne 7 052 eur, aby jeho náklady na daň a účtovníka boli rovnaké ako pri paušálnych výdavkoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba