Rodičia môžu dostať viaceré príspevky od štátu

Každá rodina, ktorá čaká dieťa, musí vopred počítať s tým, že kým bude jeden z rodičov doma s bábätkom, ich čistý príjem sa výrazne zníži. Zároveň vzrastú ich výdavky, pretože sa budú musieť postarať o nového člena domácnosti. Štát im zvýšené náklady pri narodení dieťaťa pomáha kompenzovať viacerými jednorazovými dávkami, ako aj pravidelnými príspevkami.

20.04.2013 06:30
materská, materské, rodičovský Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Prvou dávkou, o ktorú väčšina mamičiek žiada ešte pred pôrodom, býva materské. Zvyčajne ju budúca matka začína dostávať šesť týždňov pred očakávaným dňom pôrodu. Jeho výška dosahuje 65 percent z vymeriavacieho základu, teda zo mzdy, ktorú žena poberala pred nástupom na materskú dovolenku.

„Aby žene vznikol nárok na materské, musí byť nemocensky poistená v čase vzniku nároku na dávku, alebo sa na ňu musí vzťahovať v tom čase ochranná lehota, a nemocenské poistenie jej musí trvať najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Do obdobia 270 dní možno započítať akékoľvek ukončené nemocenské poistenie,“ vraví hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Pre živnostníčky, ktoré sú povinne poistené, a pre dobrovoľne poistené osoby zároveň platí podmienka, že musia mať poistné zaplatené včas a v správnej výške.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Koľko môžu rodičia ušetriť na daniach.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„V mesiaci marec 2013 bolo vyplatených 24 248 dávok materského s priemernou výškou 418,53 eura,“ vraví Višváder. Materské sa zvyčajne vypláca 34 kalendárnych týždňov. To znamená, že ak ho žena začne poberať šesť týždňov pred pôrodom, môže ho po pôrode dostávať ešte ďalších 28 týždňov, teda do siedmich mesiacov veku dieťaťa. Po tomto období začne dostávať rodičovský príspevok. Jeho súčasná výška je 199,60 eura mesačne. V porovnaní s priemernou materskou dávkou tak príjem matky po siedmich mesiacoch od narodenia dieťaťa klesne o viac ako polovicu.

„Rodičovský príspevok sa vypláca v jednej sume aj vtedy, ak rodič zabezpečuje starostlivosť o viac detí do troch rokov veku. Zvýšenie sumy rodičovského príspevku je iba v prípade súčasne narodených dvoch a viac detí,“ povedala Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Ak sa niekomu súčasne narodí viac detí, rodičovský príspevok sa za každé ďalšie dieťa zvyšuje o štvrtinu.

Ihneď od narodenia dieťaťa môžu rodičia poberať aj prídavok na dieťa vo výške 23,10 eura mesačne. „Narodením dieťaťa si rodič uplatňuje žiadosť o prídavok na dieťa, k žiadosti doloží rodný list dieťaťa a dovŕšením 16. roku veku dieťaťa rodič každoročne na začiatku školského roka alebo na začiatku akademického roka, po vykonaní zápisu dieťaťa na vysokú školu predkladá platiteľovi prídavku potvrdenie o návšteve strednej alebo vysokej školy,“ povedala Černá.

Štát pomáha rodinám aj jednorazovými dávkami. Po pôrode im vyplatí úrad práce, sociálnych vecí a rodiny príspevok pri narodení dieťaťa vo výške 151,37 eura. V prípade prvých troch detí majú rodičia nárok aj na príplatok k tomuto príspevku vo výške 678,49 eura. Podmienkou je, že sa dieťa musí dožiť aspoň 28 dní a zároveň sa matka musí od štvrtého mesiaca tehotenstva pravidelne zúčastňovať na preventívnych prehliadkach u gynekológa.

Tehotné ženy zase môžu získať vyrovnávaciu dávku. Sociálna poisťovňa ju bude vyplácať ženám, ktoré museli byť z dôvodu tehotenstva preradené na inú práce, pretože pôvodná práca je zakázaná vykonávať tehotným ženám, alebo táto práca podľa lekárskeho posudku ohrozuje ich tehotenstvo. V prípade, že po preradení na inú prácu bude budúca mamička dostávať nižšiu mzdu ako predtým, vyrovnávacia dávka jej to má sčasti vykompenzovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba