Kedy je závet neplatný?

Zomrel mi otec a zostal po ňom byt. S matkou bol rozvedený. Mám este troch súrodencov. Myslím si, že otec nechal závet a byt v ňom odkázal jeho mladšej sestre. Je takýto závet platný?

08.08.2013 13:03
notár, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Deti poručiteľa sú zo zákona neopomenuteľnými dedičmi, čo znamená, že aj keď ich poručiteľ zo závetu vynechal, v prípade že sú maloleté, majú nárok na celý svoj zákonný podiel, a v prípade, že sú plnoleté, majú nárok na polovicu zákonného podielu, za predpokladu, že nedošlo k ich vydedeniu. Musia sa však dovolať neplatnosti závetu v časti, ktorá tomuto odporuje, pretože ide o takzvanú relatívnu neplatnosť závetu.

Relatívna neplatnosť závetu znamená, že ak sa jej oprávnený dedič nedovolá, potom je závet platný. Neplatnosti závetu v časti, ktorá odporuje zákonnému ustanoveniu o neopomenuteľných dedičoch, sa možno dovolať v dedičskom konaní, do ktorého sú prizvaní potomkovia poručiteľa ako účastníci konania aj v prípade, ak poručiteľ zanechal závet, kde ich z dedenia vylúčil.

O svojom dedičskom práve budú poučení príslušným súdnym komisárom, teda notárom, ktorý je poverený príslušným súdom, dedičstvo prerokovať.

Odpovedala: JUDr. Dagmar Hudecová, www.hudecova.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet