Poisťovne vracajú doplatky za lieky

Penzistov, ale aj ťažko zdravotne postihnutých občanov sa týkajú limity doplatkov za lieky. Limit spoluúčasti je suma, ktorou sa penzista spolupodieľa na úhrade liekov, ktoré užíva a na ktoré dopláca aj zdravotná poisťovňa.

09.09.2013 13:48
lekáreň, lieky, zdravie Foto:
Zľavy na vitamíny či na kúpele by mohli dostávať tí, ktorí sa o svoje zdravie starajú.
debata

Znamená to, že ak celková výška úhrad za doplatky za lieky prekročí v štvrťroku takzvaný ochranný limit 45 eur, zdravotná poisťovňa pacientovi vráti sumu, o ktorú bol tento limit prekročený.

Zákon presne definuje podmienky, za akých tak urobí. Limit vo výške 45 eur sa vzťahuje na starobných dôchodcov, poberateľov dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku ustanovenom na vznik nároku na starobný dôchodok.

Netýka sa však tých penzistov, ktorí majú príjmy podliehajúce dani z príjmov, okrem príjmov z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru, alebo ak výška ich dôchodku je viac ako 50¤% priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR (na tieto účely sa vždy posudzuje priemerná mesačná mzda za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, za ktorý sa limit spoluúčasti posudzuje – na rok 2013 je to hranica 393 eur).

Poistenci, ktorí dané kritéria spĺňajú, nemusia podávať žiadosť do zdravotnej poisťovne, taktiež nie je potrebné, aby poistenci odovzdávali zdravotnej poisťovni doklady z registračnej pokladnice, ktoré im vydajú v lekárni.

Poisťovňa v lehote 90 dní od skončenia daného štvrťroka zašle príslušnú sumu, o ktorú výška úhrad za doplatky za lieky prekročila stanovený limit spoluúčasti, priamo na bankový účet poistenca alebo poštovou poukážkou na adresu, ktorú má poistenec nahlásenú v informačnom systéme. Ak je v danom štvrťroku výška úhrad za doplatky za lieky, o ktorú je limit spoluúčasti prekročený, menšia ako 3 eurá, poisťovňa túto sumu pripočíta k úhrnnej výške úhrad za ďalší štvrťrok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doplatky za lieky