Lekársky posudok? Zamestnávateľ ho môže žiadať

Ak pracujete ako zamestnanec, dohodár či živnostník a zároveň poberáte aj invalidný dôchodok, nemusíte sa oň obávať.

30.09.2013 10:02
lekár, pacient, choroba, vyšetrenie, diagnóza,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Invalidný dôchodca môže popri poberaní penzie pracovať. Zákon žiadnym spôsobom neobmedzuje nárok na jej výplatu a sumu z dôvodu, že jej poberateľ pracuje. Invalidní dôchodcovia sú v tomto smere obmedzení len svojím nepriaznivým zdravotným stavom,“ povedala Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne.

„Poberateľ invalidného dôchodku môže pracovať bez ohľadu na to, aká výška miery poklesu schopnosti pracovať mu bola priznaná. Pri niektorých druhoch ochorení podmieňujúcich invaliditu je práca dokonca lekársky odporúčaná ako jedna z foriem terapie,“ vysvetlil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Pri mnohých, najmä psychických, ochoreniach je fyzická aktivita veľmi priaznivá pre zdravotný stav a pre udržanie dlhodobej stabilizácie ochorenia,“ dodal.

Ak sa však napriek tomu zamestnávateľ rozhodne dať zamestnancovi výpoveď, musí mať na to výpovedný dôvod. Tým však nesmie byť jeho invalidita. „Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi so zdravotným postihnutím výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná,“ vysvetlila Viera Daňová z odboru právnych činností sekcie služieb zamestnanosti Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Tento súhlas sa nevyžaduje, ak ide o výpoveď dávanú zamestnancovi, ktorý dosiahol vek na nárok na starobný dôchodok, alebo ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

„Zamestnávateľ adresuje príslušnému úradu práce žiadosť o udelenie predchádzajúceho súhlasu na skončenie pracovného, respektíve štátnozamestna­neckého pomeru so zamestnancom, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím, v ktorej uvedie aj dôvod, pre ktorý sa má pracovný pomer skončiť,“ vysvetľuje doktorka Daňová.

Príslušný úrad práce potom v rámci správneho konania vec posúdi, došetrí skutkový stav výpovedného dôvodu, pre ktorý sa má pracovný pomer skončiť, umožní zamestnávateľovi aj zamestnancovi, aby sa pred vydaním rozhodnutia mohli vyjadriť k pokladom i k spôsobu jeho zistenia, prípadne navrhnúť jeho doplnenie. „Až po riadne zistenom skutkovom stave veci a objektívnom posúdení vydá rozhodnutie, proti ktorému je možné v zákonom stanovenej 15-dňovej lehote odo dňa doručenia podať odvolanie.“

Zamestnávateľ so žiadosťou predkladá aj doklady, ktoré súvisia s konkrétnym výpovedným dôvodom, ktorého naplnenie úrad práce posudzuje. „Napríklad zamestnávateľ k žiadosti s výpovedným dôvodom, že sa zamestnanec preňho stal nadbytočným, predkladá: rozhodnutie o organizačnej zmene, organizačnú štruktúru pred takouto zmenou a po nej, pracovnú zmluvu zamestnanca a jej dodatky, ak k ich uzatvoreniu došlo, doklad, že ide o zamestnanca so zdravotným postihnutím, doklad, že výpoveď bola prerokovaná so zástupcami zamestnancov, vyjadrenie o ponuke pracovného miesta, resp. aj doklad o tom, že zamestnancovi bolo ponúknuté miesto, ak zamestnávateľ voľným pracovným miestom disponuje,“ dodala doktorka Daňová.

Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú vhodnú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok #zdravotne postihnutí