Môžem vrátiť darovaný byt?

Ako mám postupovať, keď chcem vrátiť darovaný byt? Dostala som ho darovacou zmluvou aj s vecným bremenom (opatrovanie osoby) a už sa nechcem o dotyčnú osobu starať. Osoba s vrátením bytu nesúhlasí. Elena

31.10.2013 09:52
hypotéka, stavebné, sporenie, prenájom, nájom,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zákon č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka upravuje len dva prípady vrátenia daru. Prvým je prípad, keď darca neupozornil obdarovaného na vady darovanej veci. Darca je totiž zo zákona povinný upozorniť pri ponuke daru obdarovaného na vady, o ktorých vie.

Táto povinnosť sa musí vzťahovať tak na právne, ako aj faktické vady veci. Ak by darca zamlčal niektorú vadu veci, o ktorej vie, sankciou je právo obdarovaného dar vrátiť.

Zamlčaná vada sa pritom musí vyskytovať pri darovaní, nepostačuje, ak sa objaví neskôr po momente darovania. Rovnako sa táto povinnosť darcu nevzťahuje na zjavné vady.

Ďalším spôsobom zániku právneho vzťahu z darovania je prípad, keď darca požaduje vrátenie daru z dôvodu, že sa obdarovaný správa k darcovi alebo k členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

Podľa nášho názoru nie je vylúčené v darovacej zmluve dojednať aj ďalšie dôvody na vrátenie daru a zánik právneho vzťahu z darovania.

Odpovedala Advokátska kancelária JUDr. Veronika Lacková, MBA, www.akmv.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #darovanie