Dávky môžu dostať aj dohodári

Získať dávky zo Sociálnej poisťovne už môžu aj ľudia pracujúci na dohodu. Keďže od januára tohto roku im zamestnávatelia musia z platu strhávať rovnaké odvody ako riadnym zamestnancom, môžu dostať aj rovnaké dávky.

08.12.2013 06:30
dôchodca, pracujúci, dôchodok, penzia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Dohodári môžu dostať vždy len dávky z toho poistenia, na ktoré si platia odvody. V prípade, že je niekto od platenia odvodov na niektoré poistenie oslobodený, nemôže získať ani dávku z tohto poistenia. Napríklad starobní dôchodcovia pracujúci na dohodu si platia len odvod na dôchodkové poistenie. To znamená, že jedinou výhodou, ktorú môžu z platenia odvodov získať, je zvýšenie ich dôchodku po zániku poistenia. Nemocenské dávky ani dávku v nezamestnanosti však nedostanú.

Žiadne dávky nedostanú ani študenti, ktorých príjem neprekračuje hranicu, od ktorej musia platiť odvody. Keďže do stanoveného príjmu neplatia poistné, nemajú nárok ani na dávky.

Okrem platenia odvodov je potrebné splniť aj ďalšie podmienky na získanie dávky. Napríklad ak chce niekto získať dávku v nezamestnanosti, musí byť za posledné tri roky aspoň dva roky poistený pre prípad nezamestnanosti. Ak niekto pracoval len na určitú dobu, nárok na dávku mu vznikne aj vtedy, ak dva roky poistenia získal v posledných štyroch rokoch.

Naopak, pri nemocenskej dávke sa vôbec neskúma dĺžka trvania poistenia. Môže sa stať, že niekto sa jeden deň zamestná a ak na druhý deň ochorie, vznikne mu nárok na nemocenskú dávku. To však neplatí o materskej dávke. Matka má na ňu nárok v prípade, ak bola v posledných dvoch rokoch pred pôrodom aspoň 270 dní nemocensky poistená.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dohoda #starobný dôchodok #nemocenská dávka