Dávky a príspevky od štátu budú vyššie

Príspevky pre rodičov, dávka v chorobe, úrazové dávky, ale aj penzie. Dávky, ktoré môže dostať každý, kto platí, či v minulosti platil odvody. Mnohé sú však aj také, ktoré vypláca štát zo svojho rozpočtu. Sumy niektorých sa menili od júla, iné čaká zmena v januári.

21.12.2013 06:30
rodina, peniaze, dávky, prídavky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rodičovský príspevok dostáva viac ako 143-tisíc rodičov, prídavok na dieťa asi 680-tisíc rodičov na asi 1,1 milióna detí. Dnes sa prídavok vypláca v sume 23,10 eura. Od nového roku však porastie. „Prídavok na dieťa sa zvýši na 23,52 eura,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška. Porastie aj rodičovský príspevok. Kým dnes je na úrovni 199,60 eura, od januára sa zvýši na 203,20 eura. Rodičia dvojčiat dostanú 254, rodičia trojčiat 304,80 eura.

„Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta bydliska,“ povedal hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman. „Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu, prídavok na dieťa a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa podmienky nároku. Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa a rodičovský príspevok, je možné spätne doplatiť 6 mesiacov,“ upozorňuje. Pri jednorazových dávkach nárok zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Pracujúci za svoje odvody dostanú vyššie dávky.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Najčastejšie vyplácanou dávkou na Slovensku sú dôchodky, ktoré zo Sociálnej poisťovne dostáva približne 1,3 milióna ľudí. Valorizovať sa budú opäť o pevnú sumu a penzie budú opäť solidárnejšie.

„Okrem dôchodkových dávok vypláca Sociálna poisťovňa najčastejšie nemocenské dávky,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Poskytovanie dávok zo Sociálnej poisťovne je podmienené splnením podmienok zákona o sociálnom poistení, ku ktorým patrí predovšetkým existencia sociálneho poistenia, prípadne plynutie ochrannej lehoty a trvanie poistenia v dĺžke stanovenej zákonom. Dôležitá je, samozrejme, aj úhrada poistného včas a v správnej výške,“ vysvetlil.

Pokiaľ ide o nemocenské dávky, viaceré z nich čaká tiež malá zmena. „Zvyšuje sa maximálna výška materského. Dôvodom je, že maximálny denný vymeriavací základ, resp. maximálny úhrn denných vymeriavacích základov na určenie výšky nemocenskej dávky sa zvýši zo sumy 38,7617 eura na 39,6987 eura. Ak dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky vznikne po 31. decembri 2013, Sociálna poisťovňa vyplatí materské maximálne vo výške 800 eur mesačne (pri 31-dňovom mesiaci), resp. vo výške 774 eur mesačne (pri 30-dňovom mesiaci) a ošetrovné maximálne vo výške 218 eur za 10 dní. Ak dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky vznikol v roku 2013, poistencom sú vyplácané nemocenské dávky maximálne v týchto výškach: materské pri 31-dňovom mesiaci vo výške 781 eur (pri 30-dňovom mesiaci vo výške 756 eur) a ošetrovné za 10 dní vo výške 213 eur,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne.

Ak človek ochorie, dostane viac peňazí. Aj v tomto prípade je za tým vyšší maximálny denný vymeriavací základ. Sociálna poisťovňa tak vyplatí poistencom nemocenské maximálne vo výške 677 eur mesačne (pri 31-dňovom mesiaci), resp. vo výške 655 eur mesačne (pri 30-dňovom mesiaci).

Mení sa aj výška niektorých úrazových dávok. Jednorazové odškodnenie bude v maximálnej výške 51 533,60 eura, náhrada nákladov spojených s liečením sa zvyšuje na sumu 25 766,90 eura a náhrada nákladov spojených s pohrebom bude najviac 2 577 eur.

Pokiaľ ide o dávku v hmotnej núdzi a príspevky k nej, tú v októbri dostávalo z úradov práce viac ako 360-tisíc ľudí, príspevky k nej vyplatil viac ako 608-tisíc ľuďom. Aj tu nastanú viaceré zmeny. Základnú dávku čaká po niekoľkých rokoch valorizácia, ale človek, ktorý ju chce dostať, by mal byť aktívny. „Výška dávky bude závislá od aktivity plnoletého práceschopného člena domácnosti, a to účasťou na menších obecných službách, dobrovoľníckej činnosti alebo na prácach na predchádzanie mimoriadnej situácie, počas vyhlásenia mimoriadnej situácie a na odstraňovaní jej následkov,“ konštatoval štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian. Inak sa bude vyplácať aj ochranný príspevok a sprísňujú sa podmienky na vznik nároku na aktivačný príspevok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #rodičovský príspevok #starobný dôchodok #prídavky na dieťa #dávka v hmotnej núdzi #nemocenská dávka