Z akého platu sa mi vypočíta materské?

Chcela by som sa opýtať, ako sa mi vypočíta materská dávka. Do konca apríla 2013 som bola doktorandkou. Neplatila som si žiadne odvody. Od 1. mája som zamestnaná na polovičný úväzok za 350 eur mesačne.

03.01.2014 10:17
Koniec stresu na materskej dovolenke! Foto:
Ilustračné foto.
debata

Od 1. septembra mám ešte jeden úväzok za 250 eur mesačne. Od januára mám už len ten druhý úväzok za 250 eur mesačne. Termín pôrodu mám 24. apríla 2014. Bude sa mi materská dávka počítať z tohtoročného príjmu alebo minuloročného? Koľko peňazí asi dostanem? Zarátalo by sa mi to do materskej, ak by mi zamestnávateľ v januári zvýšil plat? Katka

Odpoveď:

Základnou podmienkou nároku na materské zamestnankyne je existencia nemocenského poistenia v období vzniku dôvodu na poskytnutie materského, resp. trvanie ochrannej lehoty plynúcej po jeho zániku. Ochranná lehota poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva, je osem mesiacov. Poistenkyňa, ktorá je tehotná, má nárok na materské, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní.

Uvádzate, že ste zamestnaná od 1. mája 2013, predpokladáme, že tento pracovný pomer bude skončený 31. decembra 2013. Druhý pracovný pomer vám vznikol od 1. septembra 2013 a bude trvať až do nástupu na materskú (predpokladaný termín pôrodu je 24. apríla 2014, nástup na materskú 13. marca 2014).

V prípade, že prvý pracovný pomer bude naozaj ukončený 31. decembra 2013, podmienka 270 dní nemocenského poistenia nie je splnená, nárok na materské vám z tohto zaniknutého nemocenského poistenia nevznikne. Vznikne vám nárok na materské výlučne iba z druhého pracovného pomeru (v tomto prípade sa vám do potrebných 270 dní zaráta aj obdobie nemocenského poistenia z ukončeného pracovného pomeru).

Výška materského je 65 % denného vymeriavacieho základu. Denný vymeriavací základ na určenie výšky materského je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období, a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je vo vašom prípade od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho roka, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom vznikol nárok na materské. To znamená, že rozhodujúce obdobie bude od 1. septembra 2013 do 31. decembra 2013. Zvýšenie úväzku v roku 2014 výšku vašej dávky materské teda neovplyvní.

Ak váš hrubý príjem v druhom zamestnaní je 250 eur, výška materskej bude zhruba 160 eur. Ak vznikne nárok na dávku materské a jej suma je nižšia ako suma rodičovského príspevku, príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny možno požiadať o dorovnanie sumy do výšky sumy rodičovského príspevku (v súčasnosti je výška rodičovského príspevku 203,20 eura).

Odpovedal: Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #materské #otázky čitateľov