Podnikateľov čakajú vyššie odvody, prvýkrát ich zaplatia vo februári

Ako každý rok aj tento rok si podnikatelia budú musieť priplatiť na odvodoch. Od januára sa totiž zvyšuje minimálny vymeriavací základ, z ktorého platí odvody až deväť z desiatich živnostníkov.

10.01.2014 06:30
zamestnanec, zamestnanci, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Kým v minulom roku bol minimálny vymeriavací základ na platenie odvodov vo výške 393 eur, v tomto roku dosahuje 402,50 eura. Znamená to, že minimálne odvody do zdravotnej poisťovne stúpnu z 55,02 eura na 56,35 eura. Najnižšie možné odvody do Sociálnej poisťovne zase vzrastú zo 130,27 eura na 133,42 eura. Celkovo si tak mesačne podnikatelia priplatia na odvodoch 4,48 eura.

Kým novú výšku preddavkov na zdravotné poistenie oznámili všetkým živnostníkom zdravotné poisťovne spolu s výsledkom ročného zúčtovania v októbri minulého roku, novú výšku odvodov do Sociálnej poisťovne si musí každý podnikateľ vypočítať sám. Odvody v novej sume je potrebné prvýkrát zaplatiť začiatkom februára. Keďže odvody sa platia mesačne pozadu, v januári je potrebné zaplatiť poistné za december minulého roku ešte v pôvodnej výške.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aké povinnosti majú podnikatelia voči poisťovniam.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Prvou povinnosťou, ktorá však väčšinu podnikateľov v tomto roku čaká, je podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel a zaplatenie tejto dane. Stihnúť to treba najneskôr do konca januára. Zaplatiť túto daň musia všetky firmy i živnostníci, ktorí používajú auto na podnikanie. A to aj v prípade, že využívajú svoje súkromné auto. Zamestnávatelia zase musia zaplatiť cestnú daň aj za súkromné autá svojich zamestnancov, v prípade, že ich používajú na pracovné cesty. Výška dane sa odvíja od objemu valcov. Sadzbu dane určujú vyššie územné celky. To znamená, že v jednotlivých krajoch sa výška dane mierne líši.

Najviac starostí podnikateľom tradične prináša daňové priznanie k dani z príjmov. Tento rok ho treba podať najneskôr v pondelok 31. marca. Do rovnakého termínu je nutné daň aj zaplatiť. Neopakuje sa tak situácia z minulého roku, keď posledný marcový deň pripadol na veľkonočný víkend a daňové priznania bolo možné podať ešte aj v utorok 2. apríla, vďaka čomu získali podnikatelia dva dni navyše.

Od minulého roku je výrazne ťažšie posunúť si termín na podanie daňového priznania. Ešte v roku 2012 stačilo daňovému úradu poslať jednoduché oznámenie a na jeho základe sa termín posunul až o tri mesiace. Od roku 2013 túto možnosť majú len živnostníci, ktorí majú aj príjmy zo zahraničia. Ak niekto takéto príjmy nemá, musí priznať i zaplatiť dane do konca marca.

Nové povinnosti od tohto roku pribudli všetkým firmám, ktoré sú platcami dane z pridanej hodnoty. Spolu s daňovým priznaním k DPH budú musieť zasielať aj kontrolný výkaz. Ten má slúžiť na to, aby Finančná správa vedela jednoduchšie skontrolovať, či sa niekto nesnaží uskutočniť podvod. V kontrolnom výkaze sa uvádzajú podrobnosti o jednotlivých faktúrach. Mesační platcovia DPH budú prvýkrát podávať kontrolný výkaz vo februári a štvrťroční v apríli. Podať výkaz možno len elektronicky. Za nesplnenie tejto povinnosti hrozí pokuta do 10-tisíc eur a v prípade opakovaného porušenia sa môže vyšplhať až na 100-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Sociálna poisťovňa #odvody #SZČO #zdravotné poisťovne