Penzisti môžu v tomto roku zarobiť viac

Ľudia, ktorí si popri penzii privyrábajú prácou, môžu získať naspäť zaplatené dane, ktoré im zamestnávateľ strhol z platu. Podmienkou je, že ich príjem neprekročí polovicu nezdaniteľnej časti základu dane.

11.01.2014 06:30
pracujúci, dôchodca, zamestnanec, predavač,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nezdaniteľná časť základu dane je v tomto roku vo výške 3 803,33 eura, to znamená, že penzisti môžu zarobiť až 1 901,67 eura a nezaplatia žiadnu daň. V praxi to znamená, že dôchodca môže mesačne zarobiť priemerne 158 eur a jeho zárobok bude oslobodený od dane. V porovnaní s minulým rokom, keď bolo nezdaniteľné minimum na úrovni 3 735,94 eura, môžu v tomto roku zarobiť penzisti celkovo bez daní o 33,70 eura viac.

„Poberatelia dôchodkov, ktorí v roku 2014 budú poberať len príjem zo závislej činnosti a ktorým zamestnávateľ z týchto príjmov pri ich vyplatení zrazí preddavok na daň a celkový ročný úhrn ich zdaniteľných príjmov nepresiahne sumu 1 901,67 eura, môžu podať daňové priznanie typu A a zrazené preddavky na daň si vyčíslia ako preplatok na dani,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Daňový úrad im následne tento preplatok vráti.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Čo musíte urobiť, ak chcete získať naspäť zaplatené dane.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Dôchodcom, ktorí chcú využiť toto oslobodenie od dane, nestačí, ak požiadajú svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania. V takom prípade by im štát žiadnu daň nevrátil. Daňové priznanie pre zamestnancov je v porovnaní s daňovým priznaním pre živnostníkov výrazne jednoduchšie. Na jeho vyplnenie stačia údaje od zamestnávateľa o príjme a zrazených daniach a odvodoch, ktoré je povinný každému zamestnancovi vystaviť.

V prípade, že príjem dôchodcu čo i len o jeden cent prekročí polovicu nezdaniteľného minima, musí väčšinou zaplatiť daň z celého svojho zárobku. Penzistom sa totiž neznižuje ich daňový základ o nezdaniteľnú časť základu dane, ako je to v prípade ostatných zamestnancov. Jedinou výnimkou sú penzisti s nízkym dôchodkom. Ak niekto za rok dostane nižší dôchodok, ako je celoročná nezdaniteľná suma, môže si svoj základ dane znížiť o rozdiel základnej sumy nezdaniteľného minima a vyplateného dôchodku. Aspoň na časť nezdaniteľnej sumy tak majú nárok penzisti, ktorí mesačne dostávajú dôchodok nižší ako 317 eur. Napríklad ak penzista dostáva 250 eur, má nárok na nezdaniteľnú sumu vo výške 803,33 eura.

Nezdaniteľné minimum sa znižuje len predčasným a starobným dôchodcom, ktorí dôchodok poberajú celý rok alebo im bol spätne priznaný k začiatku roku. Ak niekto začne poberať penziu až počas tohto roka, má nárok na plnú sumu nezdaniteľného minima, a to aj v prípade, že nebude pracovať celý rok.

Invalidným dôchodcom, pokiaľ nedovŕšili dôchodkový vek, sa nezdaniteľná suma neznižuje vôbec. „Poberateľ invalidného dôchodku má nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka v plnej výške, respektíve vo výške v závislosti od jeho základu dane z dôvodu, že invalidný dôchodok je iný druh dôchodku, na ktorý sa nevzťahuje obmedzenie pre uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka vyplývajúce zo zákona o dani z príjmov,“ povedala Macíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #pracujúci dôchodcovia #nezdaniteľné minimum