Musím platiť odvody?

Som invalidná dôchodkyňa a pracujem na zmluvu o dielo v administratíve. Živnosť nemám. Musím platiť odvody?

21.02.2014 09:26
odvody, dane Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V tomto prípade je dôležité to, akým spôsobom je odmena dosiahnutá na základe zmluvy o dielo zdaňovaná. Ak je fyzická osoba v právnom vzťahu (napr. na základe zmluvy o dielo, príkaznej zmluvy, zmluvu o zastúpení), ktorý jej zakladá právo na príjem podľa § 5 ods. 1 písm. a) a ž h) a ods. 2 a 3 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, má na účely sociálneho poistenia postavenie zamestnanca a je povinnosťou zamestnávateľa prihlásiť ju ako zamestnanca do registra poistencov a sporiteľov dôchodkového sporenia vedeného Sociálnou poisťovňou.

Ak má právo na pravidelný mesačný príjem, má postavenie zamestnanca na účely nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti.

Ak má právo na nepravidelný mesačný príjem (t.j. ak podľa rozhodnutia príslušných orgánov spoločnosti nemá právo na odmenu za každý kalendárny mesiac, ale napr. jednorazovo, raz ročne, raz štvrťročne, raz za dva mesiace a podobne), má postavenie zamestnanca na účely dôchodkového poistenia.

Skutočnosť uvedenú zamestnávateľom, či v konkrétnom prípade ide o právny vzťah zakladajúci právo na pravidelný mesačný príjem alebo právny vzťah zakladajúci právo na nepravidelný príjem, Sociálna poisťovňa nespochybňuje. Za posúdenie týchto právnych vzťahov na účely určenia právneho postavenia zamestnanca zodpovedá zamestnávateľ.

Iný prípad by nastal, ak by odmena osoby, ktorá dovŕšila 18 rokov veku a je registrovaná na daňovom úrade v súvislosti s dosahovaním príjmu z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, bola zdaňovaná podľa § 6 ods. 1 alebo 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. Vtedy sa osoba nepovažuje na účely sociálneho poistenia za zamestnanca, ale za samostatne zárobkovo činnú osobu. Povinnosti si teda potom voči Sociálnej poisťovni plní ako samostatne zárobkovo činná osoba; jej povinnosť platiť poistné sa posudzuje k 1. júlu a závisí od hrubých príjmov dosiahnutých v predchádzajúcom kalendárnom roku. Sociálna poisťovňa nie je oprávnená vyjadrovať sa k zdravotnému poisteniu.

Odpovedal: Ing. Peter Višváder, riaditeľ koomunikačného odboru Sociálnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #otázky čitateľov #ovody