Dôchodcovia dostanú naspäť zaplatené dane. Ak podajú priznanie

Pracujúci penzisti majú možnosť získať naspäť zaplatené dane, ktoré im vlani strhol z platu zamestnávateľ. Musia však splniť dve podmienky. Ich minuloročný príjem nesmie byť vyšší ako polovica nezdaniteľného minima a musia podať daňové priznanie.

18.03.2014 09:08
dôchodok, pracujúci, kalkulačka, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zákon o dani z príjmov hovorí, že príjem nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane je úplne oslobodený od daní. Za minulý rok tak netreba zdaniť príjem, ktorý neprekročil sumu 1 867,97 eura. Túto skutočnosť môžu využiť aj pracujúci dôchodcovia. Ak ich minuloročný príjem neprekročil túto sumu, nemusia platiť žiadne dane. A ak ich im už zamestnávateľ strhol, majú teraz nárok na ich vrátenie.

„Na to, aby daňovníkovi, ktorý je k 1. 1. 2013 poberateľom starobného dôchodku, boli vrátené preddavky na daň zrazené z príjmov zo závislej činnosti v roku 2013 a v tomto roku nepoberal iné druhy zdaniteľných príjmov, jeho zdaniteľný príjem, teda hrubá mzda, z tejto závislej činnosti nesmie presiahnuť sumu 1 867,97 eura,“ tvrdí hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. „V tomto prípade dôchodca podá daňové priznanie typu A, ktorého prílohou je potvrdenie zamestnávateľa o ním skutočne vyplatených príjmoch a zrazených preddavkoch. Súčasne je potrebné vyplniť žiadosť o vrátenie vyčísleného preplatku na daň, ktorá je súčasťou daňového priznania,“ dodala Macíková.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Čo musíte spraviť, aby vám daňový úrad vrátil zaplatené dane.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Penzisti, ktorí chcú získať naspäť zaplatené dane, tak musia sami podať daňové priznania, nestačí, ak im ročné zúčtovanie urobí zamestnávateľ. „V tomto prípade nie je možné vrátenie preplatku na dani vykonaním ročného zúčtovania u zamestnávateľa. Dôchodca podá daňové priznanie typu A,“ hovorí Macíková.

Na vyplnenie daňového priznania penzisti potrebujú potvrdenie od zamestnávateľa, v ktorom je uvedené, aký bol vlani ich celkový príjem a koľko im strhol na daniach a odvodoch. Každý zamestnávateľ je povinný takéto potvrdenie vystaviť a doručiť. Do daňového priznania sa uvádzajú súhrnné údaje od všetkých zamestnávateľov. To znamená, že ak niekto vlani pracoval pre viacero firiem, musí si najskôr spočítať jednotlivé príjmy, dane i odvody.

Celkový zárobok napíšu penzisti do riadku 32 daňového priznania a výšku zaplatených odvodov do riadku 33. Koľko im zamestnávateľ strhol na daniach, zase uvedú do riadku 63. Penzisti musia v daňovom priznaní v riadku 27 tiež vyznačiť, či celý minulý rok poberali dôchodok. Do riadku 28 sa síce uvádza výška celoročného dôchodku, ale tí penzisti, ktorí žiadajú o vrátenie daní, pretože ich zárobok bol nižší ako polovica nezdaniteľného minima, výšku dôchodku nepíšu.

Vyplnené daňové priznanie je potrebné podať najneskôr 31. marca. Zákon pritom dáva daňovým úradom 40 dní na to, aby preplatok na dani vrátili. „Správca dane vráti preplatok dane vyplývajúci z podaného daňového priznania za rok 2013 najneskôr 12. mája 2014,“ povedala Macíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #pracujúci dôchodcovia #daňová poradňa 2013