Nezdaniteľná suma? Len ak máte nízky dôchodok

Dôchodcom sa nezdaniteľná časť základu dane znižuje o vyplatený dôchodok. Keďže nezdaniteľná časť základu dane je na úrovni 3 735,94 eura a priemerný ročný dôchodok dosahuje takmer 4 800 eur, väčšina penzistov nemá nárok na žiadne nezdaniteľné minimum.

18.03.2014 13:50
dôchodok, dôchodca, dôchodkyňa, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nárok aspoň na časť nezdaniteľného minima majú tí penzisti, ktorých ročný dôchodok je nižší ako základná nezdaniteľná suma. To znamená, že vlani nesmeli dostávať vyššiu penziu ako 311,30 eura. Napríklad človek, ktorý dostával dôchodok vo výške 250 eur mesačne, mal celoročnú penziu na úrovni 3 000 eur. To znamená, že teraz si môže v daňovom priznaní uplatniť nezdaniteľnú sumu vo výške 735,94 eura. Do dôchodku sa pritom počíta len riadna penzia, na vianočný príspevok sa neprihliada.

Nezdaniteľná suma sa znižuje len tým ľuďom, ktorí poberali dôchodok celý minulý rok alebo im bol priznaný spätne k začiatku roku. V prípade, že niekto začal poberať dôchodok až počas roku 2013, môže si za minulý rok uplatniť nezdaniteľnú sumu v plnej výške. Ľuďom, ktorí vlani niekoľko mesiacov pracovali a potom nastúpili na dôchodok, môže vďaka tomu vzniknúť preplatok na dani. Zamestnávateľ totiž môže zamestnancom každý mesiac odpočítať len jednu dvanástinu z celoročného nezdaniteľného minima. V daňovom priznaní si však môžu zamestnanci následne uplatniť celoročnú nezdaniteľnú sumu, a to aj v prípade, že nepracovali celý rok.

Nezdaniteľná časť základu dane sa znižuje len starobným a predčasným dôchodcom. Invalidní dôchodcovia majú nárok na plnú sumu nezdaniteľného minima, a to bez ohľadu na výšku svojho dôchodku. Ak však dovŕšia dôchodkový vek, hľadí sa na nich už rovnako ako na starobných dôchodcov. To znamená, že potom sa už aj ich nezdaniteľná suma znižuje o vyplatený dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #nezdaniteľné minimum #daňová poradňa 2013