Je možné napadnúť darovaciu zmluvu?

Dcéra získala darovaním dom a matku namiesto doopatrovania dala do domova dôchodcov. V zmluve nebola podmienka o doopatrovaní. Táto dcéra už je majiteľkou nehnuteľnosti aj na liste vlastníctva. Stratili ďalšie dve sestry nárok na dedičstvo? Môžu dom nejako získať napadnutím darovacej zmluvy?

07.04.2014 10:53
dom, nehnuteľnosť, poistenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pokiaľ ide o otázku, ako napadnúť darovaciu zmluvu, k tomu uvádzame, že ak matka ešte stále žije, tak dcéry (ktoré neboli obdarované) nemajú v tomto štádiu možnosť napadnúť darovaciu zmluvu. Návrh by bol zamietnutý pre nedostatok naliehavého právneho záujmu na určení neplatnosti zmluvy. Toto právo môže vzniknúť až po smrti matky.

Darovaciu zmluvu možno napadnúť na súde žalobou o určenie neplatnosti darovacej zmluvy. Dôvod neplatnosti však nemôže byť hocijaký. Návrh treba riadne odôvodniť. Bezdôvodné napadnutie darovacej zmluvy je odsúdené na neúspech. Súd by žalobu, ktorou je napadnutá darovacia zmluva, bez dôvodu zamietol.

Dôvody pre napadnutie sú napríklad, že zmluva bola uzatvorená v tiesni, za nápadne nevýhodných podmienok, pod nátlakom, alebo z dôvodu, že matka bola  nespôsobilá na právne úkony.

Druhá možnosť je žiadať vrátenie daru, ak s tým matka súhlasí. Podmienkou je, aby sa obdarovaná správala k matke alebo k jej blízkym osobám v hrubom rozpore s dobrými mravmi.

Odpoveď: lawblog.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #darovanie