Pracujúci penzisti dostanú za odvody dávky i vyšší dôchodok

Každý, kto pracuje, sa musí zmieriť s tým, že veľkú časť jeho mzdy musí zamestnávateľ odviesť štátu vo forme daní a odvodov. Za zaplatené odvody však majú nárok na viaceré dávky. Platí to aj pre pracujúcich penzistov. Keďže však dôchodcovia neplatia odvody na všetky druhy sociálneho poistenia, nemôžu získať ani všetky dávky.

03.05.2014 06:30
pracujúci, dôchodca, zamestnanec Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Všeobecne platí, že nárok na dávky zo Sociálnej poisťovne má poistenec, ktorý splní podmienky stanovené zákonom o sociálnom poistení. K nim patrí predovšetkým existencia a trvanie jednotlivých druhov sociálneho poistenia,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. O tom, aké dávky môže penzista dostať, rozhoduje, či ide o starobného, predčasného alebo invalidného dôchodcu. Nárok na dávky sa líši aj v závislosti od toho, či daný človek pracuje na dohodu alebo na zmluvu.

Starobným dôchodcom, ktorí sú zamestnaní na zmluvu, musí zamestnávateľ stŕhať z platu odvody na starobné poistenie a nemocenské poistenie. Vďaka plateniu starobného poistenia majú nárok na zvýšenie svojho dôchodku. Požiadať oň môžu však až po tom, čo im toto poistenie zanikne, teda keď prestanú pracovať. „Zo systému nemocenského poistenia mu potom v zmysle zákona o sociálnom poistení môže vzniknúť nárok na nemocenské a ošetrovné, ak, samozrejme, splní všetky zákonom stanovené podmienky,“ vraví Višváder.

Sociálna poisťovňa vypláca nemocenské od 11. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti, pričom za prvých desať dní mu zamestnávateľ poskytne náhradu príjmu. Ošetrovné dostáva zamestnanec hneď od prvého dňa od Sociálnej poisťovne. Nemocenská dávka dosahuje v prvých troch dňoch 25 percent hrubej mzdy a od štvrtého dňa 55 percent. Ošetrovné je vo výške 55 percent z vymeriavacieho základu od prvého dňa.

Ak sa starobný dôchodca zamestná na dohodu, bude platiť len odvod na starobné poistenie. Jeho čistá mzda tak bude vyššia, ako keby pri rovnakom hrubom zárobku pracoval na zmluvu, ale nebude mať nárok na nemocenské dávky. Ak ochorie a nebude môcť pracovať, zostane nielen bez mzdy, ale aj bez dávok.

Invalidní dôchodcovia môžu ako jediní získať aj dávku v nezamestnanosti. Ale to len v prípade, že majú pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nižší ako 70 percent. „Ak dostane pracujúci starobný dôchodca alebo osoba s priznaným predčasným starobným dôchodkom výpoveď, nárok na dávku v nezamestnanosti nemá. Okrem toho, že tieto osoby neplatia poistné na poistenie v nezamestnanosti, zákon o sociálnom poistení priamo stanovuje, že nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká dňom priznania starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %,“ povedal Višváder.

Invalidní penzisti majú nárok aj na nemocenské dávky. Napriek tomu, že aj invalidi platia odvod na dôchodkové poistenie, nemôžu po skončení práce požiadať o zvýšenie svojho dôchodku. Invalidný dôchodok im Sociálna poisťovňa zvýši len v prípade, ak sa im zhorší zdravotný stav. Zaplatené odvody na dôchodkové poistenie sa im však započítajú pri výpočte starobného dôchodku.

Okrem dávok zo Sociálnej poisťovne majú pracujúci dôchodcovia nárok aj na ďalšie výhody, ktoré im zaručuje Zákonník práce. Aj v tomto prípade platí, že viac práv majú ľudia, ktorí pracujú na zmluvu, ako tí, ktorí sú zamestnaní na dohodu. Pracujúci na zmluvu majú nárok napríklad na platenú dovolenku, stravné lístky, platené voľno na návštevu lekára či príplatky za prácu v noci alebo cez sviatok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia #ovody