Notárka odmieta deliť pozemky

Je pravda, že ak osoba zomrela pred rokom 1995 a doplnkové dedičské konanie je po tomto dátume, dedičia sa môžu dohodnúť, že rozdelením vzniknú pozemky menšie, ako stanovuje zákon pre extravilán - poľnohospodársku pôdu? Pre mňa je to logický výklad - v zmysle ústavy. Neviem o tom však presvedčiť notárku, aby tak konala. Notárka ma presviedča, že to nie je možné, že ona tak vykladá zákon pre celé Slovensko. Podľa mňa je jej tvrdenie v rozpore s ústavou. Ale ona je notárka. Stojí na tom celé dedičské konanie od roku 2009. Ing. R. S

16.05.2014 10:51
pole, pozemok, roľa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa zákona č. 180/1995 Z.z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom, nemôže na základe právneho úkonu alebo rozhodnutia súdu o vyrovnaní spoluvlastníctva alebo rozhodnutia o dedičstve vzniknúť rozdelením jestvujúcich pozemkov, pozemok menší ako 2 000 m2, ak ide o poľnohospodársky pozemok, alebo pozemok menší ako 5 000 m2, ak ide o lesný pozemok.

Podľa citovaného zákona právne vzťahy k pozemkom, ktoré vznikli na základe rozhodnutia štátneho notára, notára alebo súdu do účinnosti tohto zákona, nie sú ustanoveniami tretej časti – opatrenia proti drobeniu pozemkov – dotknuté. Uvedený zákon nadobudol účinnosť 1. 9. 1995. Dedičstvo sa nadobúda spätne ku dňu poručiteľovej smrti. Notár pri prejednaní dedičstva koná podľa predpisov platných a účinných v čase smrti poručiteľa.

V konaní o dedičstve k dodatočne objavenému poručiteľovmu majetku sa vydáva rozhodnutie o dedičstve, na základe ktorého vzniká právny vzťah – vlastníctvo k pozemkom, spätne ku dňu poručiteľovej smrti. Ak poručiteľ zomrel ešte pred účinnosťou zákona č. 180/1995 Z.z., ustanovenia o zákaze drobenia pozemkov sa na prejednanie dedičstva po tomto poručiteľovi nevzťahujú.

JUDr. Martina Tekeliová, KRATKY GLOBAL: LawFarm, s.r.o.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #dedičstvo #otázky čitateľov