Hendikepovaným a invalidným občanom pomáhajú výhody a zľavy

Zdravie má pre človeka veľmi dôležitú hodnotu, mnohí z nás ho však berú väčšinou ako samozrejmosť. Aj spoločnosť akoby zabúdala na ľudí so zdravotným postihnutím, preto často nepozná ich potreby, obmedzenia a bariéry, s ktorými sa stretávajú, a ktoré musia deň čo deň prekonávať.

02.06.2014 09:42
invalid, barly Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slovenská legislatíva nepozná definíciu pojmu osoba so zdravotným postihnutím. Zdravotné postihnutie môžeme definovať ako akúkoľvek duševnú, telesnú, dočasnú, dlhodobú alebo trvalú poruchu, alebo hendikep, ktorý osobám so zdravotným postihnutím bráni prispôsobovať sa bežným nárokom života. Zdravotné postihnutie zahŕňa množstvo funkčných obmedzení, ktoré môžu byť telesné, psychické a kombinované.

Aj to je zrejme jeden z dôvodov, prečo majú problém so spoločenským uplatnením. Podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív je až 76 % zdravotne ťažko postihnutých ohrozených chudobou. Štát sa snaží ich problémy, síce len čiastočne, riešiť rôznymi výhodami a zľavami. Ušetriť môžu na daniach, správnych poplatkoch, cestovnom, vzťahujú sa nich maximá na doplatky za lieky, oslobodenie od koncesionárskych poplatkov, môžu však získať aj výhodnejší úver na bývanie.

Ak si chce ťažko zdravotne postihnutý občan uplatniť oslobodenie od platenia koncesionárskych poplatkov, musí vyplniť žiadosť a k nej priložiť fotokópiu preukazu ŤZP – obe jeho strany alebo kópiu rozhodnutia o uznaní za osobu s ťažkým zdravotným postihnutím vystavené úradom práce. V žiadosti treba uviesť meno odberateľa elektriny v danom odbernom mieste a pripísať aj evidenčné číslo SIPO (ak je pridelené) a rodné číslo, ak nie je uvedené v dokladoch a žiadosť poslať na adresu RTVS.

Zdravotne postihnutí a invalidní občania sú zákonom chránení aj pokiaľ ide o ich zamestnávanie. "Zdravotne postihnutí občania majú v porovnaní so zdravými občanmi podstatne menej príležitostí zamestnať sa, respektíve uplatniť sa na trhu práce, lebo ich hendikep im z hľadiska náročnosti ponúkaných pracovných činností neumožňuje túto činnosť vykonávať, alebo potenciálni zamestnávatelia nemajú o nich „záujem“, keďže si uvedomujú, že pri ich zamestnávaní je potrebný individuálny prístup a trpezlivosť, pričom produktivita práce je vzhľadom na ich zdravotné postihnutie nízka,“ povedala Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Podľa Eurostatu je u nás zamestnaných len asi 19 % zdravotne postihnutých napriek snahe štátu podporovať ich zamestnanosť rôznymi nástrojmi aktívnej politiky trhu práce, prostredníctvom ktorých sa štát snaží motivovať zamestnávateľov, aby týchto ľudí zamestnali a pomohli im tak uplatniť sa na trhu práce, ako aj motivovať samotných hendikepovaných k podnikaniu.

Pokiaľ ide o peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, podmienky sú v tomto prípade veľmi prísne. „Predpokladom toho, že človek bude uznaný za zdravotne ťažko postihnutého, je, že jeho zdravotné postihnutie má mieru funkčnej poruchy najmenej 50 percent,“ vysvetlil hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman. Funkčná porucha je pritom nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností človeka, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako rok. „V prípade parkovacieho preukazu musí spĺňať podmienku, že je odkázaný na individuálnu prepravu autom alebo má praktickú či úplnú slepotu oboch očí.“

Žiadosti sa podávajú na oddelení peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP úradu práce podľa trvalého bydliska žiadateľa. Podkladom na rozhodnutie je komplexný posudok, v ktorom sa na základe lekárskeho posudku a posudkového záveru o sociálnych dôsledkoch ŤZP navrhujú konkrétne peňažné príspevky. Samotné rozhodnutie však ešte nemusí znamenať, že hendikepovaný občan niektorý z príspevkov aj dostane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok #ťažko zdravotne postihnutí