Družstevné podielnické listy predať možno, záujem majú najmä družstvá

Na začiatku deväťdesiatych rokov poľnohospodárske družstvá v rámci prechodu na trhové hospodárstvo vydali majetkovo oprávneným osobám potvrdenie o výške majetkových podielov – takzvané družstevné podielnické listy (DPL).

05.06.2014 09:32
Družstvo, pole, zber Foto:
Ilustračné foto.
debata

Družstvá ich vydali viac ako desať a pol milióna kusov, v súčasnosti ich stále vlastní približne tretina Slovákov. Vydané DPL zahŕňali vložený majetok do družstiev počas kolektivizácie v päťdesiatych rokoch minulého storočia, podiel vyrátaný na pôdu, ktorú družstvo užívalo, a zvyšok tvoril podiel za odpracované roky v družstve.

Majitelia však často nevedia, ako s DPL naložiť, či si ich ponechať, alebo ich predať a ako za ne získať nejaké financie. Podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa spoločnosti Agrárna finančná Ivana Hegera z prieskumu vyplýva, že napriek tomu, že DPL v hodnote 349 975 395 eur vlastní vyše 1,5 milióna ľudí, iba malé percento z nich vie, čo presne DPL umožňujú. Podľa Hegera držať DPL je jedným z najnevýhodnejších finančných rozhodnutí, pretože tie postupne z rôznych dôvodov zanikajú.

Majitelia DPL majú viac možností, ako s nimi naložiť. Vlastník môže zostať podielnikom v družstve, podať na príslušné družstvo žiadosť o prijatie za člena družstva, prípadne listy premeniť na členský vklad do družstva. Využiť môže aj možnosť previesť ich na Fond národného majetku a zákon mu povoľuje aj ich predaj. Podľa obchodníka s cennými papiermi Milana Ondreičku v súčasnosti mnohé poľnohospodárske družstvá premieňajú DPL zo zaknihovaných na listinné a zároveň sa ich snažia od vlastníkov odkúpiť. Nevýhodou vlastníctva zaknihovaných DPL sú podľa obchodníka poplatky, ktoré sa hradia v súvislosti s ich evidenciou, ako aj s vedením účtu v Centrálnom depozitári cenných papierov.

Čo sa týka hodnoty týchto cenných papierov, tak DPL sú cenným papierom, pri ktorom banky, obchodníci s cennými papiermi alebo štát nemôžu určiť, aká je ich cena. Právo urobiť tak má len to družstvo, ktoré ich vydalo.

Trhová cena DPL sa tvorí na základe dopytu a ponuky. Rozlišovať treba menovitú a trhovú hodnotu, menovitá hodnota je 33,19 eura, trhová sa pohybuje zvyčajne od 5 do 30 percent menovitej hodnoty, či predstavuje približne 1,70 až 5 eur za list, cena sa však v konkrétnych prípadoch môže líšiť a presiahnuť aj 100 percent menovitej hodnoty v závislosti od dopytu. „Menovitá hodnota DPL je síce 33,19 eura, vo väčšine prípadov ich však možno predať za oveľa nižšiu sumu,“ upozorňuje obchodník. Pred predajom je preto vhodné zistiť, akú majú konkrétne DPL trhovú hodnotu. Zistiť to možno v družstve, ktoré ich vydalo, alebo v spoločnostiach, ktoré sa výkupom DPL zaoberajú.

Pozor si treba dať aj na to, či majiteľ predáva DPL v zaknihovanej alebo listinnej podobe. Ak chce vlastník predať tento cenný papier v zaknihovanej podobe, tak musia mať kupujúci aj predávajúci zriadené účty v Centrálnom depozitári cenných papierov a počítať musia aj s tým, že za prevod sa platí poplatok. Jednoduchší je postup pri predaji DPL, ktoré sú už v listinnej podobe. Vtedy stačí len uzatvoriť kúpnu zmluvu.

Odpredať DPL možno priamo družstvu, členom družstva alebo firme, ktorá ich vykupuje. Vylúčený nie je ani ich prevod darovaním inej osobe. Ak je družstvo v likvidácii alebo nemá právneho nástupcu, možno DPL bezodplatne previesť na Fond národného majetku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #družstevné podielnické listy