Ako a prečo vznikli družstevné podielnické listy

V deväťdesiatych rokoch na základe nových zákonov prešli poľnohospodárske družstvá osobitnou formou transformácie, kde sa upustilo od privatizácie a zvolil sa osobitný postup. Pretransformované družstvá vydali oprávneným osobám potvrdenia o výške majetkových podielov, takzvané podielové listy.

06.06.2014 06:30
právnik, advokát, právo Foto:
Ilustračné foto
debata

Oprávnené osoby sa mohli rozhodnúť o naložení so svojím majetkovým podielom takto: zostať členom družstva (alebo sa ním stať) a premeniť svoj majetkový podiel na člensky vklad, prípadne ďalšiu majetkovú účasť, samostatne prevádzkovať poľnohospodársku výrobu s právom požiadať o vydanie majetkových podielov, alebo zostať v postavení oprávnenej osoby, ktorá bola povinná nechať svoje majetkové podiely v družstve (alebo inej nástupníckej organizácii) po obdobie siedmich rokov a po uplynutí tohto moratória mať možnosť požiadať o ich vyplatenie.

Väčšina vlastníkov podielov si vybrala tretí variant, teda zostala v postavení oprávnenej osoby a ponechala svoje majetkové podiely v oprávnenej organizácii s úmyslom nechať si vyplatiť svoje podiely po uplynutí daného obdobia. Ak by sa väčšina družstiev rozhodla vysporiadať majetok všetkým podielnikom, tak by takýto postup dostal na pokraj zániku väčšinu družstiev, pretože v niektorých tieto podiely tvorili až 80 % družstevného majetku. V záujme zachovania funkčnosti družstiev ako kľúčových podnikov hospodáriacich na väčšine poľnohospodárskej pôdy bolo potrebné nájsť optimálne riešenie. To poskytol zákon č.264/1995, ktorý umožnil premenu podielov na DPL ako obchodovateľné cenné papiere a určil ich vydať všetkým osobám, prípadne aj členom družstva, ak sa na členskej schôdzi družstva rozhodlo, že aj im sa premení vypočítaný majetkový podiel na družstevné podielnické listy.

Podielnické listy potvrdili výšku majetkových podielov. Majetok družstiev sa delil podľa zákona o úprave majetkových vzťahov a majetkových nárokoch. Hodnota podielnického listu sa skladala z nasledovného: 50 % podľa výmery pôdy, ktorú družstvo prevzalo alebo užívalo k 15. máju 1990, 20 % podľa počtu odpracovaných rokov v družstve a 30 % podľa hodnoty ostatného majetku prevzatého družstvom v cenách platných ku dňu účinnosti zákona.

Družstevné podielnické listy sa týkajú tretiny agrosektora, ako aj tretiny obyvateľov Slovenska, pretože poľnohospodárske družstvá tvoria tretinu právnických osôb v slovenskom poľnohospodárstve. Obhospodarujú viac ako tretinu celkovej výmery poľnohospodárskej pôdy. Väčšina z nich vydala na základe transformačného zákona družstevné podielnické listy (DPL). Tých bolo na Slovensku vydaných 10 543 359 ks, v celkovej hodnote emisie 349 975 395 eur (10 543 358 7­49,77 SKK). Vlastníkom DPL je približne 1 506 194 osôb (približne tretina obyvateľov Slovenska). Na jedno družstvo pripadá priemerne viac ako 2 000 vlastní­kov DPL.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #družstevné podielnické listy