Zákon presne vymedzuje vyňatie pôdy z pôdneho fondu

Práva a povinnosti vlastníkov pôdy upravujú a do určitej miery obmedzujú platné zákony zamerané na ochranu poľnohospodárskej pôdy. Legislatíva napríklad nedovoľuje drobenie pozemkov pod prípustnú povolenú mieru a takisto rieši výstavbu nehnuteľností na poľnohospodárskej pôde.

15.01.2015 13:05
debata

„V prípade, ak plánuje vlastník pôdy stavať na pozemku katastrom označenom ako orná pôda, chmeľnica, vinica, záhrada, ovocný sad alebo trvalý trávnatý porast, môže byť jeho predstava obmedzená zákonom o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy,“ upozorňuje geodetička Marcela Ledáková.

Viaceré obce v územnoplánovacej dokumentácii určujú na zastavanie aj pozemky patriace do poľnohospodárskeho pôdneho fondu. „Nezastavaný pozemok, ktorý je súčasťou poľnohospodárskeho alebo lesného pôdneho fondu, možno v územnom pláne obce určiť za stavebný pozemok, ak sú splnené podmienky na jeho trvalé vyňatie z pôdneho fondu, alebo ak je v zastavanom území obce. Po schválení územného plánu je možné na tieto pozemky vydať územné rozhodnutie a následne po vyňatí z pôdneho fondu aj stavebné povolenie,“ uvádza autorizovaný geodet Tomáš Baďura z Považskej geodetickej spoločnosti.

Podľa zákona na nepoľnohospodárske účely možno použiť poľnohospodársku pôdu len na základe rozhodnutia o odňatí poľnohospodárskej pôdy. Žiadať o odňatie netreba podľa geodetičky v každom prípade, zákon určuje, kedy to nie je nevyhnutné a stačí iba podať na príslušný úrad žiadosť o stanovisko k pripravovanému zámeru na poľnohospodárskej pôde. Rozhodnutie o odňatí nie je potrebné vydať v prípade, ak ide o zmenu poľnohospodárskeho druhu pozemku s výmerou do 5 000 m2 a zároveň ak sa tento pozemok nachádza v hraniciach zastavaného územia obce. V súvislosti s vydaním stanoviska k pripravovanému zámeru na poľnohospodárskej pôde, ktoré zákon predurčuje pri odňatí poľnohospodárskej pôdy bez vydania rozhodnutia o odňatí, záleží na individuálnom posúdení príslušného úradu v súlade so zásadami ochrany poľnohospodárskej pôdy v zmysle zákona o ochrane poľnohospodár­skej pôdy.

Pri trvalom zábere poľnohospodárskej pôdy je v niektorých prípadoch zo zákona nutné zaplatiť odvod, ktorého výšku presne určuje nariadenie vlády. Ustanovené sú základné sadzby odvodu za trvalé a dočasné odňatie poľnohospodárskej pôdy podľa kódov bonitovaných pôdno-ekologických jednotiek (BPEJ) a zoznam najkvalitnejšej poľnohospodárskej pôdy v príslušných katastrálnych územiach podľa kódu BPEJ, ktoré podliehajú odvodovej povinnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky