Idete na služobnú cestu? Cestovné náhrady sa nezdaňujú

Ak dostanete aj vreckové, daň z neho zaplatíte.

08.12.2015 08:35
GPS, navigácia, auto, šofér, šoférovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predmetom dane nie je cestovná náhrada poskytovaná v súvislosti s výkonom závislej činnosti do výšky, na ktorú vzniká zamestnancovi nárok podľa osobitných predpisov okrem vreckového poskytovaného pri zahraničnej pracovnej ceste.

Predmetom dane u zamestnanca nie je len tá cestovná náhrada, ktorej povinnosť poskytnutia zo strany zamestnávateľa vyplýva priamo z ustanovení zákona o cestovných náhradách, všetky ostatné plnenia sú u zamestnanca zdaniteľným príjmom, t.¤j. suma vo výške rozdielu medzi sumou vo výške nároku vyplývajúceho zo zákona o cestovných náhradách a poskytnutou sumou dohodnutou napr. v pracovnej zmluve (kolektívnej zmluve, vnútornom predpise). Všetky dobrovoľné náhrady, ktoré zamestnávateľ poskytne zamestnancovi, aj napriek tomu, že sú upravené v pracovnej zmluve (kolektívnej zmluve, vnútornom predpise), sú preňho zdaniteľným príjmom, ktorý sa zdaňuje.

Príklad 1

Zamestnávateľ vyplatil zamestnancovi pri pracovnej ceste sumu stravného vo vyššej sume, ako je suma stravného podľa zákona o cestovných náhradách. Vyššiu sumu vypláca na základe kolektívnej zmluvy. Je toto stravné predmetom zdanenia alebo nie je predmetom dane?

Predmetom dane u zamestnanca nie je len tá cestovná náhrada, ktorej povinnosť poskytnutia zo strany zamestnávateľa vyplýva priamo z ustanovení zákona o cestovných náhradách, všetky ostatné vyššie plnenia sú u zamestnanca zdaniteľným príjmom, t.¤j. aj suma vo výške rozdielu medzi sumou stravného vo výške nároku vyplývajúceho zo zákona o cestovných náhradách a poskytnutou sumou dohodnutou v kolektívnej zmluve (pracovnej zmluve, vnútornom predpise).

Príklad 2

Firma zamestnáva pracovníka na dohodu o pracovnej činnosti a vypláca mu cestovné náhrady. Sú tieto náhrady zdaniteľným príjmom alebo nie sú predmetom dane?

Ak je v dohode uvedené, že zamestnávateľ bude uhrádzať aj cestovné náhrady, potom tieto cestovné náhrady vo výške nároku podľa zákona o cestovných náhradách pre dohodára (ako zamestnanca s príjmom zo závislej činnosti z pracovnoprávneho vzťahu) nie sú predmetom dane z príjmov. V prípade, že to v dohode nie je dohodnuté, takto vyplatené náhrady sú predmetom dane poskytnuté v súvislosti s výkonom závislej činnosti a zdania sa dohodárovi v úhrne jeho príjmu v mesiaci vyplatenia.

Zdroj: Finančná správa SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #diéty