Dedičstvo môžete aj odmietnuť

Ak raz odmietnete dedičstvo, nebudete môcť získať ani novoobjavený majetok.

11.12.2015 09:43
právnik, notár, právo, spravodlivosť, zmluva,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • zabrániť do určitej miery dedičským sporom môže aj takzvané odmietnutie dedičstva. V praxi to znamená, že niektorý z dedičov v dedičskom konaní odmietne svoj dedičský podiel. Pozor však, odmietnutie dedičstva nie je totožné so vzdaním sa dedičstva v prospech niektorého spoludediča. V prípade, ak dedič dedičstvo odmietne, do dedenia nastupujú jeho právni nástupcovia.
  • následkom odmietnutia dedičstva je, že dedič nededí. Znamená to, že na dediča, ktorý odmietol dedičstvo, sa pozerá rovnako, ako keby sa nedožil poručiteľovej smrti.
  • dedičstvo môže odmietnuť ktorýkoľvek dedič, a to tak dedič zo zákona, ako aj dedič zo závetu. Môže ho odmietnuť aj dedič, ktorý nastúpil namiesto dediča, ktorý predtým dedičstvo odmietol.
  • ak by dedičstvo odmietli všetci dedičia, išlo by o takzvanú odúmrť a tú štát odmietnuť nemôže. Občiansky zákonník totiž hovorí, že dedičstvo, ktoré nenadobudne žiaden dedič, pripadne štátu.

Možnosť odmietnuť dedičstvo je obmedzená niekoľkými spôsobmi:

  • predovšetkým sa vyžaduje, aby k odmietnutiu dedičstva došlo iba v konaní o dedičstve (nie mimo neho alebo pred smrťou poručiteľa), aby bolo odmietnutie urobené len určenou formou a aby sa odmietnutie urobilo len v stanovenom termíne.
  • ďalej sa vyžaduje, aby odmietnutie nebolo len čiastočné a alebo aby sa nespájalo s podmienkami.
  • ak sa nezachová ktorákoľvek z náležitostí odmietnutia dedičstva, odmietnutie dedičstva je neplatné, čoho následkom je, že dedičstvo dedič nadobúda.
  • dedičstvo nesmie odmietnuť ani dedič, ktorý sa už ako dedič správal. Deje sa tak v prípade, keď dal najavo, že dedičstvo nechce odmietnuť, alebo ak vyhlásil, že dedičstvo neodmieta.

Odmietnutie dedičstva je jednostranný právny úkon dediča. Na zastúpenie pri ňom je potrebné osobitné splnomocnenie. Tak ako pri ktoromkoľvek inom právnom úkone môže aj pri odmietnutí dedičstva dôjsť k jeho neplatnosti. Platné odmietnutie dedičstva už nemožno odvolať.

Občiansky zákonník ustanovuje osobitný režim pre neznámeho dediča a pre dediča, ktorého pobyt nie je známy. Podstatou tohto režimu je možnosť, aby konanie prebehlo bez jeho prítomnosti s tým, že sa vyhradí postup podľa príslušných paragrafov Občianskeho zákonníka. V mene takéhoto dediča však nemožno dedičstvo odmietnuť.

Oplatí sa vedieť:

  • ak dedič udelí v konaní o dedičstve svojmu zástupcovi splnomocnenie len na odmietnutie dedičstva, toto splnomocnenie neoprávňuje zástupcu, aby zastupoval dediča v priebehu celého konania o dedičstve
  • po uplynutí lehoty danej dedičovi na vyhlásenie o odmietnutí dedičstva nemožno už túto lehotu predĺžiť
  • objavenie poručiteľovho majetku alebo dlhov po právoplatnosti rozhodnutia, ktorým bolo konanie o dedičstve skončené, nie je dôvodom obnovy konania o dedičstve, ale iba uskutočnenie dedičského konania o tomto novoobjavenom majetku alebo dlhu. Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva sa vzťahuje na celé dedičstvo, teda aj na novoobjavený majetok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo