Na priznanie daní zostávajú posledné dva týždne

Čas na podanie daňových priznaní sa kráti. Posledný deň, dokedy je potrebné podať priznanie a zaplatiť daň, pripadá tento rok na štvrtok 31. marca. Kto tento termín nestíha, môže si ho jednoduchým oznámením posunúť.

17.03.2016 09:26
dane, daňový úrad, daňový, daňové, priznanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Daňové priznanie je povinný podať každý človek, ktorý za minulý rok zarobil viac ako polovicu nezdaniteľného minima, teda viac ako 1 901,67 eura. Tejto povinnosti sa mohli vyhnúť len ľudia, ktorí mali príjem iba zo zamestnania. Do 15. februára mohli požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. Ak tak urobili, nemusia teraz podávať daňové priznanie.

Predovšetkým pracujúcim penzistom sa oplatí podať daňové priznanie aj vtedy, ak nemusia. V prípade, že za minulý rok zarobili v hrubom menej ako 1 901,67 eura a podajú daňové priznanie, daňový úrad im vráti všetky dane, ktoré im zamestnávateľ strhol z platu. Ak by namiesto toho požiadali zamestnávateľa o ročné zúčtovania, žiadne dane by naspäť nedostali.

Kto ide sám podávať daňové priznanie, mal by dbať na to, aby použil správne a aktuálne tlačivo. Každý rok sa totiž formuláre daňových priznaní mierne menia podľa zmeny v zákonoch. Preto je potrebné použiť tlačivo za rok 2015, ktoré je platné od 1. januára 2016. Zamestnanci a dohodári podávajú daňové priznanie typu A. Živnostníci a prenajímatelia či ľudia s inými príjmami musia podať daňové priznanie typu B. V prípade, že mal niekto kombináciu príjmov, napríklad zo živnosti a zo zamestnania, podáva takisto daňové priznanie typu B.

Okrem použitia nesprávneho typu tlačiva patrí k častý chybám aj nepodpísanie tlačiva či neodovzdanie potrebných príloh. Kto chce, aby mu daňový úrad vyplatil preplatok, musí o to priamo v daňovom priznaní požiadať. Dôležité je podpísať aj oddiel v ktorom sa žiada o vyplatenie preplatku. V opačnom prípade bude musieť daňovník podať novú žiadosť a peniaze preto dostane neskôr.

Odklad daňového priznania je možné získať rovnako ako minulý rok. Daňovník musí najneskôr do 31. marca doručiť na daňový úrad oznámenie o odklade daňového priznania s presne definovanou lehotou odkladu. Ak nemal príjmy zo zahraničia, môže si termín posunúť najviac o tri mesiace a ak mal príjmy zo zahraničia, tak až o šesť mesiacov. „Vzor oznámenia nie je vopred definovaný. Stačí obyčajný list s uvedením svojich identifikačných údajov,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Ak by sa niekto oneskoril s podaním daňového priznania, hrozí mu za to pokuta. „Pokuta za nepodanie daňového priznania je vo výške od 30 do 16 000 eur a v každom prípade sa vypočítava individuálne,“ tvrdí Macíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane 2015