Nárok na odchodné

Mám nárok na odchodné od zamestnávateľa, keď mám ísť do starobného dôchodku 14. decembra tohto roku. Som ale na péenke, a tak neviem, či o dôchodok nepožiadam až od 1. januára 2019?

02.10.2018 09:18
práca, kariéra, zamestnanec, muž Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odchodné patrí zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 % – teda odchádza na starobný alebo invalidný dôchodok.

Odchodné sa teda nevypláca keď zamestnanec splní podmienky nároku na dôchodok, ale až keď tento zamestnanec pracovný pomer končí po splnené podmienok končí prvý krát. Zamestnanec po splnení podmienok na starobný dôchodok tak môže naďalej pracovať a odchodné sa vyplatí, až bude končiť (v našom prípade 1. 1. 2019).

Platí však, že zamestnanec odchádzajúci do penzie si musí o odchodné požiadať najneskôr do 10 dní po skončení pracovného pomeru. Aké náležitosti musí žiadosť obsahovať, zákon neupravuje.

Takže ak mu ešte nikdy pred tým odchodné vyplatené nebol a požiada si oň v stanovenej lehote, nárok na odchodné mať bude.

Odpovedal: doc. JUDr. Viktor Križan PhD., Právnická fakulta Trnavskej univerzity.

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #zamestnanie #starobný dôchodok #odchodné #péenka