Ako si poradiť s daňovým priznaním krok za krokom

Na podanie daňových priznaní zostáva posledných pár dní. Keďže posledný marcový deň pripadá na nedeľu, daňové priznanie je možné podať aj v pondelok 1. apríla.

16.03.2019 08:00
žena, zúfalosť, dane, dokumenty, papiere Foto:
Ľudia, ktorí nepodnikajú, môžu aj naďalej podávať papierové daňové priznanie.
debata

Dôležité je použiť aktuálne daňové priznania na rok 2018. Každý rok sa totiž formuláre mierne zmenia. V tomto roku pribudli napríklad kolónky pre odpočet nákladov na kúpeľnú starostlivosť či daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky.

Ľudia, ktorí mali len príjem zo zamestnania, či už pracovali na dohodu, alebo zmluvu, podávajú daňové priznanie typu A. Ak mal niekto aj iný príjem, napríklad zo živnosti či z prenájmu, musí už podať daňové priznanie typu B.

Na rozdiel od minulosti už nemôžu živnostníci podať daňové priznanie na papieri, ale musia ho podať elektronicky. Aby tak mohli urobiť, musia sa zaregistrovať na elektronickú komunikáciu. Kto má občiansky preukaz s čipom, dokáže urobiť všetko cez internet. Kto takýto občiansky preukaz nemá, nevyhne sa návšteve daňového úradu.

Keďže živnostníci musia celú komunikáciu s daňovými úradmi riešiť elektronicky, musia cez internet nahlasovať aj odklad daňového priznania. Ak by niekto podal daňové priznanie na papieri alebo by na papierovom tlačive oznámil odklad, daňový úrad na takýto dokument nebude vôbec prihliadať a dá živnostníkovi pokutu za nepodanie daňového priznania.

Ľudia, ktorí nepodnikajú, môžu aj naďalej podávať papierové daňové priznanie. Ak má niekto napríklad príjem z autorských honorárov alebo z prenájmu a nemá živnosť, nemusí sa registrovať na elektronickú komunikáciu.

Podať daňové priznanie musí každý, kto za minulý rok zarobil viac ako polovicu nezdaniteľnej časti základu dane, čo je 1 915,01 eura. Výnimku majú len ľudia, ktorí mali iba príjem zo zamestnania a požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. Všetci ostatní musia svoje príjmy zdaniť sami.

Skutočnosť, že príjem nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane sa vôbec nezdaňuje, môžu využiť pracujúci dôchodcovia. Ak vlani nezarobili viac ako 1 915,01 eura, môžu dobrovoľne podať daňové priznanie. „V podanom daňovom priznaní dôchodcovi vznikne daňový preplatok a daňový úrad mu vráti tento daňový preplatok na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania,” vraví hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

Ak by dôchodca nepodal daňové priznanie, ale požiadal by svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, daňový úrad mu žiadne peniaze nevráti. Preto je pre penzistov výhodné, ak sami podajú daňové priznanie.

Aký typ daňového priznania zvoliť

Daňové priznanie typu A podáva daňovník, ak za príslušné zdaňovacie obdobie dosiahol iba príjmy zo závislej činnosti, t. j. zo zamestnania na základe pracovnej zmluvy alebo dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Daňové priznanie typu B podáva daňovník, ak za príslušné zdaňovacie obdobie dosiahol aj príjem z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti, príjem z prenájmu nehnuteľností, príjem z kapitálového majetku alebo ostatný príjem, ako napr. príjem z nepeňažnej výhry, z predaja nehnuteľnosti, príjem z vyplatenia podielového listu a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie