Úrazové dávky nie je možné priznať pri bežných letných úrazoch

Úrazové dávky zo Sociálnej poisťovne nie je možné priznať pri bežných letných úrazoch. Nárok na ne môže vzniknúť len v prípade pracovného úrazu alebo choroby z povolania.

05.08.2019 12:32
úraz - dieťa - bicykel - pád Foto:
Ilustračné foto.
debata

Práve v období letných prázdnin, keď zvyčajne pribúda nehôd pri športovaní alebo pri iných letných aktivitách, ako je turistika a pod., sa Sociálna poisťovňa stretáva s otázkami poistencov, či majú pri takomto úraze nárok na úrazové dávky. Nie je to možné – ak sú nemocensky poistení a spĺňajú aj ďalšie zákonné podmienky na priznanie dávky (potvrdená práceneschopnosť, potrebné obdobie nemocenského poistenia atď.), môže im zo Sociálnej poisťovne vzniknúť jedine nárok na nemocenskú dávku, ktorá sa v prípade závažného ochorenia vypláca maximálne 52 týždňov.

Po tejto ročnej lehote môže ešte vzniknúť nárok na invalidný dôchodok. Stane sa tak však až vtedy, ak je zdravotný stav poistenca naďalej z medicínskeho hľadiska vážny (posudkový lekár mu prizná invaliditu – teda dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav poistenca a pokles jeho schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, čo musia potvrdiť lekárske správy) a zároveň musí poistenec splniť aj podmienku potrebného obdobia dôchodkového poistenia.

Úrazové dávky sa teda tejto oblasti – bežných úrazov – netýkajú. Možno si ich uplatniť iba v komerčných poisťovniach, ak v nich má občan uzatvorené príslušné úrazové poistenie.

Podľa zákona o sociálnom poistení je úrazové poistenie povinné poistenie zamestnávateľa (nie priamo zamestnanca, ani živnostníkov a ostatné SZČO a ani dobrovoľne poistené osoby), ktoré ho má ochraňovať pred rizikom ekonomickej záťaže pre prípad jeho zodpovednosti za poškodenie zdravia alebo úmrtia v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania jeho zamestnancom. Na rozdiel od nemocenského poistenia a dôchodkového poistenia je tak povinné úrazové poistenie viazané na zamestnávateľa. Vždy sa pritom zisťujú okolnosti pracovného úrazu alebo choroby z povolania, ktoré zamestnávateľ musí potvrdiť, pričom sa môže sčasti alebo aj celkom zbaviť zodpovednosti za úraz, resp. chorobu z povolania.

Viac o úrazovom poistení nájdete na webovej stránke Sociálnej poisťovne: Úrazové poistenie.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #choroba z povolania #pracovný úraz #úrazové dávky #letný úraz