Úradom už nemusíte predkladať viaceré výpisy a potvrdenia. Na čom ušetríte?

Za papierový výpis z listu vlastníctva sa platí osem eur, za výpis z registra trestov štyri eurá a napríklad za výpis zo živnostenského registra tri eurá. Tieto peniaze môžu občan aj firmy ušetriť, lebo práve aj tieto výpisy by už od vás úrady pýtať nemali na základe zákona proti byrokracii.

05.02.2020 10:00
byrokracia, papiere, notebook, skúmanie,... Foto:
Povinnosť predkladať niektoré dokumenty odpadla aj poistencom Sociálnej poisťovne. Táto právna úprava tiež uľahčuje vybavenie stavebného povolenia.
debata

Zákon proti byrokracii platí od septembra 2018 a postupne odbremeňuje občanov a firmy od nutnosti dokladovať úradom niektoré výpisy a potvrdenia, vďaka využívaniu informačných systémov verejnej správy. Medzi potvrdenia, ktoré už nemusia firmy aj fyzické osoby predkladať úradom v listinnej podobe, patrí napríklad výpis z listu vlastníctva, výpis zo živnostenského registra či výpis z registra trestov alebo potvrdenie o návšteve školy za účelom daňového bonusu. "Ročne sa potvrdení o návšteve školy vydá vyše 1,2 milióna. Od septembra 2019 si ho štátne a verejné inštitúcie nájdu buď vo svojich informačných systémoch, alebo na našom portáli OverSi.gov.sk,“ skonštatoval podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Povinnosť predkladať niektoré dokumenty odpadla aj poistencom Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa od decembra 2019 vydáva orgánom verejnej moci na ich žiadosť potvrdenia o nedoplatkoch poistného na sociálne poistenie. Za evidovaný nedoplatok poistného na sociálne poistenie sa pritom považuje pohľadávka na poistnom a na príspevkoch na starobné dôchodkové sporenie.

Od poistencov nežiada viaceré doklady ani Sociálna poisťovňa. Okrem rodného listu, ktorý už matky nemusia Sociálnej poisťovni predkladať po narodení dieťaťa, nemusia už poistenci pri vybavovaní svojich záležitostí predkladať ani potvrdenie o nároku na rodičovský príspevok na účely preukázania splnenia podmienok nároku na materské. Ak poistenec sám predmetné potvrdenie nepredloží, Sociálna poisťovňa si tieto informácie bude zabezpečovať cez Ústredný portál verejnej správy priamo z úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. Ak je rodný list dieťaťa vydaný na území iného členského štátu EÚ, štátu EHP a Švajčiarskej konfederácie, stačí predložiť neoverenú kópiu rodného listu dieťaťa aj bez prekladu do slovenského jazyka.

Rovnako to platí i v prípade tzv. „zmluvných štátov“ (napr. Ukrajina, Srbsko). V prípade ostatných štátov sa vyžaduje overenie pravosti rodného listu a jeho úradného prekladu.

Poisťovňa už nevyžaduje ani údaje o úmrtí poškodeného, ktorý zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, ktoré si poisťovňa overí z registra fyzických osôb vedeného Ministerstvom vnútra SR.

Táto právna úprava uľahčuje napríklad aj vybavenie stavebného povolenia. "Dokumenty z registrov už stavebník, resp. navrhovateľ, vo fyzickej podobe dokladovať nemusí. O fyzické doloženie dokladu ho však môže príslušný úrad požiadať v prípade, ak by pre technické dôvody nebolo možné doklad z registra získať a hrozilo by, že úrad by preto nedodržal zákonom stanovenú lehotu na vybavenie veci,“ informovalo ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon ptori byrokracii #zákon proti byrokracii