Ako vybaviť pohreb a na aké príspevky máte nárok

Ako a kde treba nahlásiť úmrtie? Aké oblečenie sa odporúča pre zosnulých? Za akých okolností máte nárok na príspevok na pohreb?

08.04.2020 10:00
pohrebníctvo, vysvetľovanie, Foto:
Žiadosť o príspevok na pohreb potvrdzuje pohrebná služba, ktorá poskytla služby spojené so zabezpečením pohrebu a úrad práce podľa miesta úmrtia.
debata

Oznámenie o úmrtí

Postup oznámenia upravuje zákon o zdravotnej starostlivosti. Rozhodujúce pri tom, ako postupovať, je miesto, kde došlo k úmrtiu:

Úmrtie mimo zdravotníckeho zariadenia (napr. doma) oznámi osoba, ktorá bola prítomná pri úmrtí alebo nájde mŕtve telo, a to oznámením:

  • na tiesňovú linku 112 (operačné stredisko zabezpečí vyslanie obhliadajúceho lekára)

operačnému stredisku záchrannej zdravotnej služby na linke 155 (ktoré vyšle obhliadajúceho lekára)

  • útvaru Policajného zboru (ktorý podľa potreby následne zabezpečí ďalšie úkony). Robí sa tak pri podozrení, že nešlo o prirodzenú smrť.

Úmrtie v zdravotníckom zariadení oznamuje poskytovateľ zdravotnej starostlivosti (nemocnica a iné liečebné zariadenia):

  • blízkym osobám zosnulého (prípadne obci, ak blízke osoby nie sú známe)
  • Úradu pre dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti (ÚD­ZS)
  • prípadne Policajnému zboru

Prehliadka mŕtveho tela

Prehliadku mŕtveho tela nemôže vykonať každý lekár. Vykonáva ju lekár poverený Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Lekár, ktorý vykonal prehliadku mŕtveho tela, vyplní List o prehliadke mŕtveho a štatistické hlásenie o úmrtí. Každý je povinný poskytnúť lekárovi, ktorý prehliada mŕtve telo, informácie o okolnostiach, za ktorých došlo k úmrtiu.

Lekár, ktorý vykonal prehliadku mŕtveho tela, je povinný bezodkladne oznámiť úmrtie príslušnému matričnému úradu a pri podozrení, že úmrtie bolo spôsobené trestným činom alebo samovraždou, alebo ak ide o úmrtie cudzieho štátneho príslušníka, aj príslušnému útvaru Policajného zboru.

Matrika

Úmrtie sa nahlasuje na matričnom úrade v obci alebo mestskej časti, kde nastalo. Matrika zapíše úmrtie do knihy úmrtí a vystaví úmrtný list.

Na matriku treba priniesť nasledovné doklady:

  • List o prehliadke mŕtveho – 3 kópie (vystaví ho zdravotnícke zariadenie, v ktorom občan zomrel, alebo prehliadajúci lekár, ak nastalo úmrtie mimo zdravotníckeho zariadenia, vystavuje ho hneď trojmo)
  • občiansky preukaz zosnulého a osoby, ktorá úmrtie vybavuje

Matrika zároveň vystaví aj Žiadosť o príspevok na pohreb, ktorú potvrdí pohrebná služba a potom túto žiadosť treba odovzdať na úrad práce a sociálnych vecí a rodiny, podľa trvalého pobytu zosnulého.

Na požiadanie matrika vystaví aj Potvrdenie o vybavovaní pohrebu pre zamestnávateľa.

Úmrtný list aj žiadosti sa vybavujú na počkanie a bez poplatkov v čase úradných hodín príslušnej matriky.

Matrika úmrtie následne oznamuje príslušnému Okresnému súdu pre účely dedičského konania, Sociálnej poisťovni kvôli štátom vyplácaným dávkam a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý to ďalej oznámi príslušnej zdravotnej poisťovni, kde bol zosnulý poistený.

Farský úrad

Pre zápis do cirkevnej matriky je potrebné predložiť jeden originál Listu o prehliadke mŕtveho s pečiatkou štátnej matriky.

Zápis do cirkevnej matriky (libra defunctorum) je možné vykonať len za osobnej prítomnosti vybavujúcej osoby, keďže do matriky je potrebné doplniť aj informácie, ktoré list o prehliadke mŕtveho neobsahuje (sviatostné zaopatrenie, v prípade manželstva pozostalého meno rodné meno manžela/ky, v prípade slobodného mená rodičov).

Doklady potrebné na vybavenie pohrebu

  • List o prehliadke mŕtveho (vystaví obhliadajúci lekár alebo ho vydá príslušná patológia, na ktorú bol zosnulý prevezený), prevzatie listu o prehliadke mŕtveho môže zabezpečiť aj pohrebná služba, ak ju na tento úkon splnomocníte
  • občiansky preukaz zosnulého

Oblečenie pre zosnulého

Pre zosnulých mužov sa odporúča: oblek, košeľu, kravatu, spodnú bielizeň.

Pre zosnulé ženy sa odporúča: šaty/kostým, blúzku, sukňu/nohavice, spodnú bielizeň.

Topánky sa zosnulým neobúvajú, je však možnosť uložiť ich k nohám zosnulého v rakve.

V prípade rozsiahlejších posmrtných zmien u zosnulého odporúčame priniesť rukavičky, šatku alebo iné doplnky podľa pokynov pohrebnej služby.

Oblečenie pre zosnulého je vhodné odovzdať v igelitovej taške, ktorá sa z hygienických dôvodov nevracia späť.

Spolu s oblečením môžete priniesť aj farebnú fotografiu zosnulého, podľa ktorej bude vykonaná posledná úprava zosnulého (účes, líčenie).

Pozostalí musia následne rozhodnúť o výbere truhly a jej vybavenia a vybrať spôsob pochovania a rozhodnúť o type pohrebného obradu.

Spôsoby pochovania

Klasický pohreb (pochovanie zosnulého v rakve do zeme)

Pochovanie môže byť buď do nového hrobového miesta alebo do existujúceho hrobového miesta, ktorým disponujú pozostalí. Za hrobové miesto sa platí poplatok stanovený pre daný cintorín. Nové hrobové miesto zabezpečí buď vybratá pohrebná služba, alebo ten, komu rozhodnutie prislúcha (správca cintorína, obec). Je potrebné zabezpečiť so správcom cintorína výkop alebo sprístupnenie hrobového miesta (buď to zabezpečí vybratá pohrebná služba alebo pozostalí).

Kremácia

V prípade kremácie sa vykoná najskôr rozlúčka so zosnulým, potom v inom čase prebehne spopolnenie a až následne sa uskutoční uloženie urny do hrobového miesta alebo kolumbária, rozptyl alebo vsyp na miestach na to určených. Celý postup je vhodné dohodnúť s vybratou pohrebnou službou.

Typ pohrebného obradu

Cirkevný pohreb

Organizuje sa podľa príslušnosti zosnulého k cirkvi. Je potrebné kontaktovať miestne príslušný farský úrad a dohodnúť termín pohrebu s príslušným duchovným, termín je potrebné skoordinovať s pohrebnou službou, ktorá organizuje pohrebný obrad.

Občiansky pohreb

V prípadne občianskeho pohrebu je potrebné kontaktovať obradníka príslušného k danému cintorínu, resp. krematóriu a rovnako s ním dohodnúť termín pohrebu.

Je možné dohodnúť aj cirkevný pohreb s občianskymi prvkami, závisí to od konkrétnych možností v mieste pohrebu.

Príspevok na pohreb

Príspevok na pohreb je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva na úhradu výdavkov spojených so zabezpečením pohrebu zomretého.

Oprávnená osoba

Oprávnená osoba na uplatnenie nároku na príspevok na pohreb je plnoletá fyzická osoba.

Podmienky nároku sú:

  • zabezpečenie pohrebu oprávnenou osobou
  • trvalý pobyt alebo prechodný pobyt oprávnenej osoby na území Slovenskej republiky
  • trvalý pobyt zomretého v čase smrti na území Slovenska alebo prechodný pobyt zomretého v čase smrti na území Slovenska a pochovanie zomretého na území Slovenska.

Žiadosť o príspevok na pohreb

Oprávnená osoba uplatňuje nárok na príspevok na pohreb podaním písomnej žiadosti na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny príslušnom podľa miesta posledného trvalého pobytu alebo prechodného pobytu zomretého. Nárok na príspevok si oprávnená osoba môže uplatniť aj žiadosťou podanou elektronickými prostriedkami a podpísanou zaručeným elektronickým podpisom oprávnenej osoby.

Žiadosť potvrdzuje pohrebná služba, ktorá poskytla služby spojené so zabezpečením pohrebu a úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta úmrtia.

Tlačivo žiadosti je k dispozícii na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny alebo si ho môžete vytlačiť na stránke ministerstva práce a sociálnych vecí.

Ak oprávnená osoba, ktorá si uplatnila nárok na príspevok, nespĺňa podmienky nároku na príspevok, úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vydá rozhodnutie o nevyplatení príspevku na pohreb.

Výška príspevku na pohreb je 79,670 eura.

Uvedenú sumu môže k 1. septembru kalendárneho roka zmeniť nariadenie vlády Slovenskej republiky.

Podmienky vyplácania príspevku:

  • príspevok vypláca úrad práce, sociálnych vecí a rodiny
  • vypláca sa najneskôr do konca mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola

žiadosť podaná

  • vypláca sa v hotovosti alebo sa na žiadosť oprávnenej osoby poukáže na účet v banke, ktorá má
  • sídlo na území Slovenskej republiky.

Nárok na príspevok na pohreb zaniká uplynutím jedného roka odo dňa uplatnenia nároku na
príspevok.

Oprávnená osoba, ktorá si uplatňuje nárok na príspevok na pohreb, je povinná preukázať splnenie podmienok nároku na príspevok a jeho výplatu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #štátna dávka #matrika #pohrebné oblečenie