Nevyliečiteľne chorým pomáha prvý nemocničný mobilný hospic

Uľahčiť život v čase pandémie a zmierňovať príznaky nezvratného ochorenia. Mobilný tím hospicu zriadeného pri Národnom onkologickom ústave v Bratislave vyráža k pacientom niekoľkokrát denne. K dispozícii je aj po pracovných hodinách.

15.04.2020 12:10
senior, dôchodca, pomoc, opatrovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pomoc môžu využiť poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) bývajúci do 40 minút od Národného onkologického ústavu (NOÚ). Mobilný tím navštevuje pacientov niekoľkokrát denne počas celého pracovného týždňa. Ten nevyliečiteľne chorým pacientom poskytne komplexné medicínsko-ošetrovateľské služby v domácom prostredí.

„Mobilný hospic Klenová, ktorý od januára tohto roku prevádzkuje NOÚ, v marci zrealizoval 57 výjazdov,“ spresnila pre Pravdu Andrea Škripeková, primárka oddelenia klinickej onkológie F – paliatívnej medicíny v NOÚ. Paliatívny tím absolvuje denne 3 až 4 výjazdy, poskytuje aj telefonické konzultácie. Pacienti aj ich rodiny o službu majú záujem. „Pacient, ktorý chce byť v nevyliečiteľnej chorobe čo najviac doma, a blízki, ktorí sa o neho starajú, cítia podporu. Necítia sa opustení medicínou vtedy, keď je im najhoršie,“ poukázala primárka.

Pacienta v domácej starostlivosti navštívi lekár a zdravotná sestra. Lekár pacienta vyšetrí, skontroluje liečbu bolesti alebo iných príznakov. „U pacientov, ktorí majú problém zjesť tabletky, sa veľmi často využívajú iné formy podávania liekov – v infúziách, podkožných alebo vnútrožilových pumpách, ktoré dávkujú lieky kontinuálne celých 24 hodín. Často títo pacienti potrebujú zavodnenie formou infúzií,“ opísala činnosť tímu Škripeková. Zdravotná sestra skontroluje preležaniny, ošetrí rany a skontroluje črevné alebo iné umelé vývody. „Veľmi dôležitou súčasťou návštevy je komunikácia s rodinou a s pacientom o problémoch, s ktorými sa trápia,“ pripomenula primárka. Paliatívny tím tvorí paliatológ – výkonný lekár v teréne a sestra, sociálna poradkyňa a koordinátor.

Prevádzka je časovo aj finančne náročná

Rozšírenie služieb hospicu zatiaľ NOÚ neplánuje, jeho prevádzka je časovo náročná. „Mobilný hospic Klenová je prvým mobilným hospicom na Slovensku, ktorý pôsobí v nemocnici a stará sa o pacientov odliečených v nemocnici. Ostatné mobilné hospice s lekárom špecialistom, ktorých je na Slovensku päť, sa trápia ako neziskové organizácie s nedoriešenými platbami od zdravotných poisťovní a väčšinu nákladov si hradia z darov,“ vysvetlila Škripeková.

Služby hospicu úplne hradí štátna VšZP. „Sme zvyknutí, že o poistencov sa staráme od narodenia až do konca života, takže rozhodovanie o zmluve bolo v tomto prípade jednoznačné a rýchle,“ vysvetlila bývalá generálna riaditeľka poisťovne Ľubica Hlinková. Podľa nej práve včasné začlenenie paliatívnej medicíny do systému zdravotnej starostlivosti je cesta, ako onkologickým pacientom predĺžiť život pri zachovaní jeho najvyššej možnej kvality.

Mobilné hospice ako náhrada za lôžka

Liga proti rakovine označuje službu za užitočnú a potrebnú. „Služby mobilných hospicov predstavujú možnosť zabezpečiť pacientom kvalitné a pokojné prežívanie obdobia ťažkej choroby či posledných chvíľ života, a to so zabezpečením medicínskej starostlivosti mimo priestorov nemocnice – priamo v domácom prostredí. Na základe spätných väzieb od rodinných príslušníkov pacientov je ich prínos nespochybniteľný a bude veľmi dobré, keď na Slovensku budú takéto služby pribúdať,“ ocenila pre Pravdu Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine. Pripomenula, že v súčasnosti je akútny nedostatok lôžok umožňujúcich hospitalizáciu nevyliečiteľne chorých pacientov priamo na špecializovaných paliatívnych oddeleniach nemocníc. Aj preto je vznik mobilných hospicov dôležitý.

Nevyliečiteľne chorí patria k rizikovým a zraniteľným skupinám kvôli viacerým faktorom. Ide napríklad o nevyhnutnosť navštevovať nemocnicu, prípadne byť hospitalizovaný, čo v súčasnosti predstavuje veľké riziko. „Ďalším problémom môže byť odklad niektorých vyšetrení, kontrol, liečby. Takisto sa situácia komplikuje odkázanosťou týchto ľudí na starostlivosť, ktorá môže byť v tomto období menej dostupná. Problém môže spôsobovať i sociálna izolovanosť, na ktorú nadväzuje zhoršovanie psychického stavu,“ vymenovala Kováčová.

Liga proti rakovine preto posilnila pre onkologických pacientov infolinku, kde sa môžu pýtať na koronavírus. O tejto téme sa môžu volajúci porozprávať každý deň od 18. do 19. hodiny večer. Linka je súčasťou celoročnej bezplatnej Onkoporadne. Na linke pacientom poradia doktori, psychológovia, výživoví asistenti a sociálno-právne poradkyne. Odborníkov je možné kontaktovať cez email poradna@lpr.sk alebo na bezplatnom telefónnom čísle 0800 11 88 11.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #Národný onkologický ústav #hospic #paliatívna starostlivosť