Dávky od štátu? Pri žiadosti komunikujte písomne

Ak potrebujete v týchto týždňoch komunikovať s úradmi a vybaviť niektorú zo štátnych dávok, osobne sa vám to zrejme nepodarí. Pre pandémiu spôsobenú koronavírusom tak treba urobiť elektronicky alebo poštou.

28.04.2020 09:00
babička, dôchodkyňa, rúško, kvety, vôňa, voňať Foto:
Na žiadosť o dôchodok by ste mali dočasne využívať Rezervačný systém.
debata (2)

Ak zvolíte osobný kontakt, žiadosti budete musieť vhodiť do schránky, ktorá je väčšinou zriadená v pobočkách jednotlivých úradov.

Aby ste mohli požiadať o starobný dôchodok, musíte mať odpracovaných minimálne 15 rokov a dosiahnuť dôchodkový vek. Ten si už každý môže vypočítať sám, pretože vek odchodu do penzie už pevne stanovuje tabuľka. A navyše už platí aj zastropovanie dôchodkového veku.

Na žiadosť o dôchodok by ste mali dočasne využívať Rezervačný systém, cez ktorý sa robí elektronický zber formulárov žiadateľov o penziu. Po prihlásení sa do Rezervačného systému na stránke www.socpoist.sk treba postupovať podľa týchto inštrukcií: zadať druh dôchodku, ktorý chcete vybaviť, zadať pobočku alebo pracovisko podľa miesta trvalého bydliska žiadateľa a odoslať formulár.

Pri elektronickej forme podávania žiadosti o dôchodok treba vyplniť tlačivo Žiadosť o spísanie žiadosti o dôchodok. „Vyplnené a podpísané tlačivo zaslať poštou alebo e-mailom do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne podľa trvalého pobytu poistenca. Následne bude poistenca kontaktovať náš zamestnanec, ktorý individuálne, v závislosti od konkrétnej situácie, žiadateľa o dôchodok podrobne informuje o ďalšom postupe. Ak sa poistenec rozhodne doručiť žiadosť osobne, treba ju vhodiť do schránky pri vstupe do budovy pobočky Sociálnej poisťovne a vyhnúť sa osobným kontaktom,“ približuje postup riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Sociálna poisťovňa následne začne konanie a vydá rozhodnutie, ktoré doručí žiadateľovi. Budúci penzisti, ktorí majú odpracovaných 30 rokov, ale za nízku mzdu im bol priznaný nízky dôchodok, majú po splnení podmienok nárok na minimálny dôchodok.

Ak je dôchodca z dôvodu choroby uznaný za ťažko zdravotne postihnutého a vlastní preukaz ŤZP, môže úrad práce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Po splnení prísnych podmienok ich úrad poskytuje viac ako desiatku, napríklad peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených nákladov, kúpu pomôcky, osobnú asistenciu, kúpu či úpravu auta a podobne.

„V tejto mimoriadnej situácii sa pri príspevku na opatrovanie predĺžila lehota z 30 na 150 dní, počas ktorých sa nebude znižovať výška priznaného príspevku na opatrovanie v týchto situáciách: keď je opatrovaná osoba s hendikepom hospitalizovaná v zdravotníckom zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti, keď je opatrovateľ hospitalizovaný v takomto zdravotníckom zariadení alebo z iných vážnych dôvodov nemôže vykonávať opatrovanie, napr. z dôvodu vlastného ochorenia. V danom čase však musí byť zabezpečené opatrovanie fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím inou osobou,“ priblížil minister práce Milan Krajniak.

Po novom sa od júla autizmus a Aspergerov syndróm zaradia medzi zdravotné postihnutie na účely priznania parkovacieho preukazu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávky od štátu #koronavírus