Pri žiadaní o dôchodok vás Sociálna poisťovňa bude do šiestich dní kontaktovať

Sociálna poisťovňa pripomína poistencom, ktorí chcú v súčasnej krízovej situácii požiadať o dôchodok, aby v prvom kroku vypísali a zaslali Žiadosť o spísanie žiadosti o dôchodok.

30.04.2020 20:20
dôchodca, práca, kancelária Foto:
Ilustračné foto.
debata

V hlavičke tlačiva treba vybrať a doplniť druh dôchodku, o ktorý chce poistenec žiadať – napr. starobný, predčasný starobný a pod.

Najneskôr do šiestich pracovných dní zamestnanec pobočky opätovne žiadateľa kontaktuje, aby získal jeho vyjadrenie k správnosti údajov v žiadosti, resp. skonzultoval prípadné otázky a dohodol s ním ďalší postup pre skompletizovanie žiadosti.

Sociálna poisťovňa v súčasnosti vybavuje mimoriadne počty žiadostí (žiadostí o ošetrovné i ďalšie), ale súčasne chce takto zabezpečiť aj vybavovanie nových žiadostí o dôchodkové dávky bez toho, aby poistenci museli osobne navštíviť pobočku.

Najlepšou cestou je zaslanie tlačiva Žiadosť o spísanie žiadosti o dôchodok cez e-schránku, e-mailom alebo poštou na adresu príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne podľa trvalého pobytu poistenca (Kontakty – pobočky). Ďalšou možnosťou je vhodiť žiadosť do schránky priamo v priestoroch pobočky Sociálnej poisťovne.

Stručný návod a postup pri žiadaní o dôchodok v čase korona-krízy je zverejnený na webovej stránke Sociálnej poisťovn: Ako požiadať o dôchodkovú dávku.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #penzia #žiadosť o penziu