Sirotský dôchodok budú vysokoškoláci dostávať dlhšie, až do vykonania záverečnej skúšky

Sociálna poisťovňa informuje poberateľov sirotského dôchodku, ktorí mali v školskom roku 2019/2020 ukončiť vysokoškolské štúdium, avšak v dôsledku krízovej situácie im bol termín štátnych záverečných skúšok posunutý, že nárok na výplatu sirotského dôchodku im trvá až do vykonania štátnej záverečnej skúšky, resp. do dátumu ukončenia štúdia z iného dôvodu.

05.05.2020 14:31
študent, študentka, vysokoškolák, absolvent,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Sociálna poisťovňa v niektorých konaniach zastavila výplatu sirotských dôchodkov na základe v minulosti školou oznámeného predpokladaného dátumu ukončenia vysokoškolského štúdia. Na vyplatenie sirotského dôchodku postačuje, aby sirota Sociálnej poisťovni oznámila, že štúdium na vysokej škole v Slovenskej republike neukončila v predpokladanom termíne, ale že naďalej študuje. Uvedenú skutočnosť možno oznámiť písomne poštou na adresu Sociálnej poisťovne, ústredie, elektronicky (e-schránka/email) na adresu podatelna@socpoist.sk alebo telefonicky na bezplatnom telefónnom čísle 0800 123 123.

Ak ide o oprávnenú osobu, ktorá študuje na vysokej škole v zahraničí alebo na vysokej škole v Slovenskej republike, ktorá neposkytuje údaje o študentoch ministerstvu školstva (napr. Akadémia ozbrojených síl), spolu s oznámením je potrebné zaslať aj doklad vyhotovený vysokou školou potvrdzujúci ďalšie trvanie štúdia na vysokej škole.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #sirotský dôchodok #sirota