Predaj pôdy sa nie vždy oplatí

Nie každý vlastník pôdy chce na svojich pozemkoch aj hospodáriť. Najmä ľudia, ktorí zdedili parcely, často rozmýšľajú, ako s týmto majetkom naložiť. Oplatí sa viac ich prenajať alebo radšej predať?

30.09.2020 10:00
pole, práca, zbieranie, brigáda, zemiaky, úsmev Foto:
Predať sa oplatí napríklad malé pozemky, ktoré skupujú podnikatelia v poľnohospodárstve.
debata

Vlastník uvažujúci nad prevodom vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku musí brať do úvahy, že cena pôdy sa odvíja od rôznych faktorov a predaj teda nemusí byť vždy výhodný. Cena pôdy, ktorá sa využíva na pestovanie plodín, sa líši od ceny pozemkov, ktoré môžu byť využité na výstavbu. Vo všeobecnosti platí, že cena poľnohospodárskej pôdy je nízka, nedosahuje sumy, za ktoré sa predávajú stavebné pozemky.

Predať sa oplatí napríklad malé pozemky, ktoré skupujú podnikatelia v poľnohospodár­stve. Pozor ale, ak sa v blízkosti pozemkov počíta s výstavbou, oplatí sa viac počkať a predať pozemok ako stavebný.

"To, za koľko pôdu predáte, je na dohode predávajúceho a kupujúceho. Žiaden zákon alebo vyhláška neurčujú, aká musí byť cena. Pri predaji sa vychádza z odhadu trhovej ceny poľnohospodárskeho pozemku. Legislatíva neustanovuje žiaden jednotný cenový predpis, ktorý by stanovil výšku ceny poľnohospodárskej pôdy. Existuje ale viacero právnych predpisov, ktoré stanovujú cenu pôdy v závislosti od účelu, na ktorý sa cena zisťuje (prevod vlastníctva poľnohospodárskej pôdy, na daňové účely, určenie výšky nájomného, cena pri znaleckom posudku pri žiadosti o úver. Pri predaji je teda cena pôdy výsledkom dopytu a ponuky.

Pri prenájmoch sa nedá tiež veľmi počítať s vysokými príjmami. Čo sa týka ceny, ministerstvo pôdohospodárstva zverejňuje priemerné výšky nájomného za užívanie poľnohospodárskej pôdy. Údaje o obvyklej výške nájomného sú zverejnené podľa jednotlivých katastrálnych území a nájdete ich na webovej stránke ministerstva pôdohospodárstva. Zverejnenie obvyklého nájomného chráni majiteľov poľnohospodárskej pôdy pred neprimerane nízkymi cenami a tiež poskytuje nájomcom odrazový mostík pre stanovenie ceny nájmu.

Všetky nové návrhy zmlúv už musia obsahovať cenu, ktorá je minimálne na úrovni obvyklej výšky nájomného platnej pre dané katastrálne územie. Ak nájomca navrhne nižšiu cenu ako obvyklú, vlastník môže takúto cenu odmietnuť.

Novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov stanovila pre nájomcov novú povinnosť, podľa ktorej sú povinní viesť a uchovávať evidenciu o dohodnutom a zaplatenom nájomnom za pozemky podľa katastrálnych území k 31. decembru. Údaje a informácie z tejto evidencie boli povinní poskytnúť okresnému úradu do 31. januára.

Údaje z formulárov sú následne použité na stanovenie obvyklej výšky nájomného za daný rok pre každé katastrálne územie v SR, ktorá sa vypočítala ako priemerná výška nájomného za užívanie poľnohospodárskej pôdy pri prevádzkovaní podniku pre každé katastrálne územie osobitne. Ceny nájmov sa líšili podľa lokality a kvality pôdy. Pohybujú sa na úrovni okolo 90 až 100 eur na hektár v najprodukčnejších oblastiach a v hodnote nad 10 eur na hektár v menej produkčných oblastiach.

Najdrahšie sa pôda prenajíma v južných oblastiach, kde sú z pôdy najvyššie výnosy. Tu si ju možno prenajať zhruba za 60 eur za hektár ročne, smerom na sever ceny klesajú, pohybujú sa okolo 20 eur za hektár. Nájomné za poľnohospodársku pôdu sa pohybuje od 1,5 percenta po takmer 8 percent z hodnoty pôdy. Hodnota závisí od zaradenia pôdy do bonitných pôdno-ekologických jednotiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #pozemky #predaj pôdy