Cez Rezervačný systém sa môžete objednať na spísanie žiadosti o dôchodok

Sociálna poisťovňa dočasne upravila možnosti využitia Rezervačného systému, pomocou ktorého sa v bežnej prevádzke možno elektronicky objednať na termín spísania žiadosti o niektorý z dôchodkov priamo v pobočke.

11.11.2020 13:13
invalid, dôchodca, dôchodci, dôchodkyňa,... Foto:
debata

Dôvodom je skrátenie úradných hodín pobočiek a obmedzenie pohybu návštevníkov v ich priestoroch v súvislosti s pandémiou. Aj napriek týmto opatreniam sa neobmedzuje možnosť žiadať o dôchodkové dávky.

Dočasne bude preto Rezervačný systém využívaný na elektronický zber formulárov, pomocou ktorých poistenci môžu iniciovať konanie o ich dôchodku. Po vstupe do Rezervačného systému na stránke www.socpoist.sk treba postupovať nasledovne:

  • zadať druh dôchodku, ktorý chcete vybaviť
  • zadať pobočku alebo pracovisko podľa miesta trvalého bydliska žiadateľa
  • odoslať formulár

Sociálna poisťovňa nepotvrdzuje prijatie mailu, ale približne do troch pracovných dní bude žiadateľa kontaktovať pracovník príslušnej pobočky a v závislosti od jeho konkrétnej situácie ho bude podrobne informovať o ďalšom postupe.

Ak sa poistenec rozhodne doručiť Žiadosť o spísanie žiadosti o dôchodok (po vytlačení a ručnom vyplnení) poštou alebo osobne do schránky pri vstupe do pobočky, môže tak urobiť a potom už bude nasledovať rovnaký postup ako v prípade elektronického podania.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #žiadosť #rezervačný systém