Kupujete auto? Ochráni vás dobrá zmluva

Pri kúpe jazdeného auta je zmluva dôležitý dokument. Na čo si dať pozor, kým podpíšete zmluvu, a kedy môžete od nej odstúpiť?

14.12.2020 10:00
auto, manželia, objatie, úsmev, kľúče Foto:
Zo zákona je predávajúci povinný informovať kupujúceho aj o nedostatkoch vozidla.
debata

Nezáleží na tom, od koho auto kupujete, aj keď ide o dobrého známeho, trvajte na spísaní kúpnej zmluvy. Zákon síce neprikazuje, že zmluva musí mať písomnú podobu, ale spoliehať sa jej ústnu formu sa nie vždy oplatí.

„Kúpna zmluva v prípade kúpy jazdeného auta býva často nedostatočne formulovaná, chýbajú dôležité náležitostí, ktoré by chránili najmä kupujúceho,“ upozorňuje právnička Jana Pechová. V zmluve podľa nej musia byť uvedené obe zmluvné strany – predávajúci aj kupujúci, ich mená a priezviská, rodné čísla, adresa, číslo účtu.

Dôležitou súčasťou takejto zmluvy sú informácie o vozidle, teda o predmete kúpy: druh vozidla, továrenská značka, VIN číslo, typ, farba, rok výroby vozidla a číslo technického preukazu, stav vozidla, či je vozidlo používané, udržiavané, koľko má najazdených kilometrov a či má nejaké poruchy alebo poškodenia. Uviesť treba aj zoznam dokumentov k vozidlu a počet odovzdaných kľúčov.

Dohodnúť si treba aj lehotu a spôsob úhrady kúpnej ceny, miesto odovzdania vozidla. Právnička upozorňuje, že dôležité je dohodnúť si okamih prevodu vlastníckeho práva. Ten môže nastať v okamihu odovzdania auta alebo v prípade uhradenia kúpnej ceny. „V prípade, že kupujúci sa rozhodne zaplatiť bezhotovostne – teda prevodom na účet, je tak zvyčajne povinný urobiť v deň podpísania zmluvy. Nezaplatenie kúpnej ceny môže byť dôvodom na odstúpenie od zmluvy. Pozor však na platbu v hotovosti, podľa zákona nesmie byť takýmto spôsobom vyplatená suma prevyšujúca 15 000 eur pri fyzických osobách,“ upozorňuje právnička.

Takisto sa môžu zmluvné strany dohodnúť na tom, kedy prestáva byť zodpovedný za poškodenia spôsobené na aute alebo autom predávajúci. To znamená, že ak ako nový vlastník spôsobíte na aute nehodu a auto ešte nie je prepísané na vás, pokuta príde ešte pôvodnému majiteľovi. Ten by ju však už platiť nemal.

Zo zákona je predávajúci povinný informovať kupujúceho aj o nedostatkoch vozidla. Tie by tam mali byť vymenované najmä preto, že sú dôležité z hľadiska odstúpenia od zmluvy. Ak na kúpenom aute totiž objavíte chybu, na ktorú vás predávajúci neupozornil, máte právo na zľavu z kúpnej ceny. Zľava sa posudzuje podľa povahy a rozsahu chyby.

V prípade ak ale objavíte chybu, ktorá robí auto neupotrebiteľným, máte právo na odstúpenie od zmluvy a vrátenie peňazí. Odstúpiť od zmluvy možno ale nielen pre technické chyby. Dôvodom takéto kroku môžu byť aj takzvané právne chyby. Môže ísť o situáciu, keď zistíte, že auto je predmetom lízingu, záložného práva, bolo ukradnuté alebo nejako inak spojené s trestnou činnosťou. Tieto nedostatky a chyby musíte oznámiť predávajúcemu do dvoch rokov od prevzatia auta alebo od doby, na ktorej ste sa s predávajúcim dohodli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #kúpna zmluva