Snívate o vlastnej chate?

Slováci sú národ chatárov. Dopyt po rekreačných nehnuteľnostiach dlhodobo neutícha a chaty sú stále vyhľadávanou komoditou na realitnom trhu. V čase pandémie dokonca realitné kancelárie zaznamenali nárast záujmu o tento typ nehnuteľnosti. Najvyhľadávanejšie sú stále klasické staršie chaty a chalupy, dobre sa predávajú aj novostavby - či už vo forme samostatných domov a chát, alebo apartmánových bytov.

27.09.2021 00:00
VUB, PR, nepouzivat Foto:

Najčastejšími kupujúcimi nehnuteľností na rekreáciu sú mladé rodiny, ktoré si kupujú chatu pre svoju potrebu. Chcú uniknúť z mesta do čistého prostredia prírody. Záujem zvýšila najmä pandémia koronavírusu – ľudia chcú tráviť čas obmedzení a domácej izolácie v prírode v peknom prostredí. Záujem o chaty a chalupy však stúpa aj medzi staršími ľuďmi. Niektorí dokonca nechcú využívať chatu len na rekreáciu, mnohí z nej plánujú neskôr vytvoriť celoročne bývanie. Týka sa to najmä rekreačných nehnuteľností v okolí veľkých miest.

Nie každý záujemca o kúpu oddychovej nehnuteľnosti však má k dispozícii potrebnú sumu, ktorá rozhodne nie je nízka. Priemerná cena rekreačných nehnuteľností je veľmi orientačná. Cenu ako pri každej nehnuteľnosti ovplyvňuje hlavne lokalita. V inzertných ponukách možno vidieť veľké rozdiely – či už vo veku jednotlivých nehnuteľností, ale aj v ich kvalite a v poskytovanom komforte a vybavení. Dve chaty vedľa seba sa tak môžu predávať aj s rozdielom desiatok tisíc eur. V každom prípade však treba počítať so sumou minimálne 20 000 eur, vo vyhľadávaných lokalitách sa suma pokojne pohybuje okolo 100 000 eur.

Foto: SHUTTERSTOCK
VUB, PR, nepouzivat

Vytvorte si plán

Kúpa rekreačnej nehnuteľnosti je finančne náročná záležitosť. Kúpna cena sa pohybuje v desiatkach tisíc eur a ak nemáte potrebné peniaze na účte, je čas vytvoriť si finančný plán.

Ideálnym spôsobom, ako si zaobstarať peniaze, je príprava a investovanie. Pomôže už pravidelné odkladanie peňazí. Nazbieraná suma po čase vytvorí základ na získanie úveru, ktorým chatu zaplatíte.

Kúpu chaty možno financovať aj prostredníctvom úveru. Hypotéku dostanete najmä pri drahších chatách či chalupách po rekonštrukcii a vo vyhľadávaných lokalitách. Ručiť môžete inou nehnuteľnosťou alebo niekedy banka akceptuje ako zálohu aj priamo kupovanú rekreačnú nehnuteľnosť. Riešením je aj spotrebný úver.

Ale v každom prípade je potrebné mať aspoň časť peňazí našetrených a práve v tom vám môže pomôcť Osobný finančný plán od VÚB banky.

O spôsobe, akým sporiť a investovať, aby sa na účte nazbierala potrebná suma, je najlepšie poradiť sa s odborníkom zo sveta financií. Bankoví poradcovia z VÚB vám odborne poradia, zanalyzujú vaše výdavky a spolu s vami nájdu zdroje úspor. Dôležité je skontrolovať si aj nastavenie finančných produktov vrátane poistenia a vytvoriť si plán.

O spôsobe, akým sporiť a investovať, aby sa na účte nazbierala potrebná suma na výdavky spojené so kúpu chaty či chalupy je teda najlepšie poradiť sa s odborníkom zo sveta financií. Osobný bankár vo VÚB vám dokáže podľa vašich potrieb zostaviť rozdelenie vašich financií v portfóliu cez viaceré finančné nástroje s rôznou rizikovosťou a výnosom.

Analýza finančnej situácie však nie je len o prepočte, či príjmy pokryjú výdavky. Mala by pomenovať všetky výdavky a príjmy a tak vytvoriť správny osobný rozpočet a zabezpečiť plánovanie finančnej nezávislosti a správne rozloženie prebytku financií.

Finančné plánovanie bolo donedávna vyhradené iba pre privátne bankovníctvo. Vo VÚB banke však nájdete v každej pobočke poradcu, ktorý vám na mieru vytvorí Osobný finančný plán. Za vytvorenie plánu nič nedáte, služba je bezplatná a môže vám to doslova zmeniť život. Nielen ten finančný.

Osobný finančný plán od VÚB banky

  1. Dohodnite si stretnutie so zamestnancom banky cez videohovor alebo telefón. Nepotrebujete nič, iba prísť na stretnutie s klientskym poradcom do ktorejkoľvek pobočke VÚB banky. Nemusíte byť dokonca ani klientom banky- Osobný finančný plán vám radi vytvoríme bez ohľadu na to, či ste naším klientom, alebo ešte nie.
  2. Spíšte si finančné produkty, ktoré máte – zamyslite sa, do akej miery ich využívate. Bankár vám poradí, či by ste z nich nevedeli získať ešte viac.
  3. Pripravte si všetky poistné zmluvy – pomôžeme vám skontrolovať, či máte poistenie správne nastavené.
  4. Približne po hodine budete mať jasnejšiu predstavu o svojich financiách a finančný plán šitý na mieru.
chyba