Pokračovanie článku: Ako postupovať pri zrušení bankového účtu

365. bank

  1. Požiadať o zrušenie účtu je v 365.bank možné on-line alebo v pobočke banky. Záleží na preferencii klienta, aký spôsob uprednostňuje. Klient môže podať žiadosť priamo v mobilnej aplikácii, resp. e-mailom z overenej adresy spolu s informáciou o čísle účtu, kam má banka previesť peňažný zostatok. Na pobočke možno zrušiť účet osobným podaním žiadosti o zrušenie.
  2. Účet je možné zrušiť, ak tomu nebránia žiadne prekážky a klient má vysporiadané všetky záväzky voči banke. Dôvodom odmietnutia môže byť napr. neuhradené povolené prečerpanie, debetný zostatok, splácanie úveru z účtu, ktorý má byť predmetom zrušenia, exekúcia a podobne.
  3. Zrušenie účtu je v 365.bank bez poplatku. Týmto krokom sa klientovi automaticky zrušia aj prístupy do elektronických bankových služieb – mobilného aj internetového bankovníctva.
  4. Prevod peňazí zo zrušeného účtu do novej banky je v 365.bank bez poplatku.
  5. Ak je z účtu, ktorý je predmetom zrušenia, nastavené inkasovanie splácania úveru, nie je možné ho zrušiť. Najskôr je potrebné, aby klient požiadal o zmenu spôsobu, resp. účtu, z ktorého spláca úver. Do tohto momentu, t.j. kým nepríde k zmene spôsobu splácania úveru, nie je možné účet zrušiť. V tomto prípade ide o prekážku k zrušeniu účtu.
  6. Debetný zostatok na účte je prekážkou ku zrušeniu účtu. Je potrebné, aby klient debetný zostatok vyrovnal pred požiadavkou na zrušenie účtu. Až po vyrovnaní debetu na účte klienta môže banka pristúpiť k jeho zrušeniu.

mBank

  1. Vypovedať účet je možné niekoľkými spôsobmi – osobne na pobočke, vyplnením žiadosti priamo v internetbankingu alebo zaslaním žiadosti poštou. V tomto prípade musí byť žiadosť notársky overená, akceptujeme aj overenie apostilou. mBank má na uzavretie účtu jeden mesiac.
  2. Banka klientovi nemôže brániť v zrušení účtu. Ak je na strane klienta prekážka, napríklad v podobe úveru či hypotéky, klient sa na ďalšom postupe splácania musí s bankou vopred dohodnúť. Banka má napríklad možnosť vytvoriť klientovi technický účet, na ktorý bude svoju pohľadávku naďalej splácať.
  3. mBank klientom neúčtuje žiadne poplatky spojené so zrušením účtu či internetbankingu.
  4. Banka klientovi nemôže brániť v zrušení účtu. Ak má tento účet previazaný s hypotékou, klient sa na ďalšom postupe splácania musí s bankou vopred dohodnúť. Banka má možnosť vytvoriť klientovi technický účet, na ktorý bude svoju pohľadávku naďalej splácať.
  5. Klient by mal debet uhradiť do zrušenia účtu. Ak tak neurobí do dňa zrušenia účtu, banka začne od klienta vymáhať pohľadávku a účet sa zruší až po uhradení debetu.

UniCredit bank

  1. Bankový účet možno zrušiť osobne na pobočke, písomne poštou s overeným podpisom majiteľa účtu alebo prostredníctvom switchingu.
  2. Banka účet klienta zruší, len čo sú vysporiadané prípadné naviazané produkty. Účet nie je možné zrušiť v prípade, ak je na účtu exekúcia, ktorú nie je možné zrušiť (napr. úradný zákaz disponovať s účtom).
  3. Zrušenie účtu je bezplatné, takisto aj zrušenie On-line bankingu alebo Smart bankingu.
  4. V rámci štandardného rušenia účtu sa účtuje poplatok za prevod zostatku podľa poplatenie odchádzajúcich platieb daného typu účtu. V rámci switchingu je to bezplatné.
  5. Áno, ale najskôr je potrebné si zriadiť iný účet pre splácanie hypotekárneho úveru v našej banke.
  6. Pokiaľ klient žiada o zrušenie účtu, debet na účte je potrebné vyrovnať pred zrušením účtu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zrušenie účtu