Kto dedí zo zákona? Aké sú pravidlá dedenia, keď poručiteľ nezanechá závet?

Aké sú pravidlá dedenia, keď poručiteľ nezanechá závet? Môže dediť len manžel, deti, príbuzní alebo aj osoby, ktoré nie sú v príbuzenskom vzťahu? Dostane sa im taký istý dedičský podiel, ako keby dedili zo závetu?

12.04.2022 11:00
rodina, dedičstvo, vdova Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. dedičská skupina

V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom. Ak nededí niektorý potomok, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti, alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomkovia. Poručiteľovými deťmi sú aj deti narodené mimo manželstva, deti osvojené, ako aj deti ešte nenarodené za podmienky, že sa narodia živé.

dedičstvo, vydedenie, hádka, svokra a nevesta Čítajte aj Nechcete, aby váš syn či dcéra po vás dedili a plánujete ich vydediť? Kedy tak môžete urobiť

Podmienkou dedenia manžela alebo manželky je existencia manželstva v čase smrti poručiteľa, pričom nezáleží na tom, či manželia žili v spoločnej domácnosti. Zákon nevyžaduje ani to, aby existovalo medzi manželmi bezpodielové spoluvlastníctvo.

Ak poručiteľ nemal manžela a mal v čase svojej smrti iba potomkov, celé dedičstvo sa rozdelí medzi týchto potomkov. Manžel alebo manželka ale nededia vždy v prvej dedičskej skupine – ak poručiteľ nemal potomka a mal manžela, nastupuje druhá zákonná skupina dedičov.

Príklad:

A: Zosnulý muž bol majiteľom bytu spoločne s manžkoum, byt patril do ich bezpodielového spoluvlastníctva (BSM). Po vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov v rámci dedičského konania sa predmetom dedičského konania stane jeho polovičný podiel na vlastníctve bytu. Manželia mali dve deti. Dediť budú teda manželka a dve deti. V prípade, ak by sa manželia v čase smrti rozvádzali a nevyporiadal sa majetok v BSM, tak polovica majetku, ktorá patrila do BSM, by pripadla stále ešte manželovi a druhá bude tvoriť dedičstvo.

  • účelom vyporiadania BSM v konaní o dedičstve je určiť, čo z majetku BSM pripadne do vlastníctva pozostalého manžela a čo bude patriť do dedičstva. Výsledkom je potom určenie, ktorá konkrétna vec alebo aká jej časť patrí do dedičstva. Pri vyporiadaní sa postupuje podľa predpisov Občianskeho zákonníka. BSM sa vyporiada buď dohodou medzi pozostalým manželom a dedičmi uzavretou písomne, alebo ústne do zápisnice, alebo vyporiadanie vykoná súd. Následne sa dedená polovica majetku rozdelí na časti podľa počtu dedičov, všetci majú zo zákona nárok na rovnakú časť dedičstva.
  • v prípade ak by bola muž rozvedený, bývalá manželka by nemala nárok na dedičstvo a dve deti by dedili majetok, ktorý by bol predmetom dedičského konania rovným dielom. Ak by niektoré z detí nežilo, malo by nárok na dedičstvo prípadné vnúča alebo vnúčatá.
  • v prípade existencie testamentu by sa dedičské podiely rozdelili podľa poslednej vôle zosnulého. Odkázať svoju polovicu majetku by mohol napríklad len jednému z dedičov.
Video
Všetko o dedičskom konaní s advokátkou Janou Alušíkovou z právnickej kancelárie MPH - publikované 18. septembra 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičské konanie