Nechcete, aby váš syn či dcéra po vás dedili a plánujete ich vydediť? Kedy tak môžete urobiť

Nechcete, aby váš syn či dcéra po vás dedili a plánujete ich vydediť? Mali by ste vedieť, že urobiť tak môžete len zo zákonom stanovených dôvodov.

13.04.2022 11:00
dedičstvo, vydedenie, hádka, svokra a nevesta Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Občiansky zákonník určuje prípustné dôvody vydedenia:

a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch:

  • v prípade, ak chcete potomka vyddiť z tohto dôvodu, tak musíte zvážiť reálne možnosti poskytnutia pomoci zo strany potomka, pretože z jeho strany môže ísť o objektívne prekážky, ktoré mu bránia poskytnúť poručiteľovi pomoc (pobyt v zahraničí, choroba samotného potomka…).
  1. o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať:
  • pri tomto dôvode sa posudzuje či vzťah medzi poručiteľom a potomkom mal naozaj mal charakter skutočného vzťahu, či nešlo len o predstieraný a formállny vzťah. Stav možno posúdiť z rozličných vonkajších prejavov, napríklad z osobného, prípadne písomného styku, zo vzájomnej starostlivosti potomka a poručiteľa a podobne. Pri hodnotení stavu nemožno zabudnúť ani na konkrétne možnosti dediča prejavovať záujem.
  1. bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka:
  • v tomto prípade sa vyžaduje právoplatné odsúdenie vydedeného dediča rozhodnutím trestného súdu pre úmyselný trestný čin. Neprihliada sa na to, o aký trestný čin ide, podmienkou platného vydedenia je trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka ako skutočnosť, že ide o úmyselný trestný čin.
  1. trvalo vedie neusporiadaný život:
  • usporiadaným životom sa myslí zriadený, čestný, poriadny, počestný život. Ak potomok trvale nežije takýmto životom, môže byť poručiteľom vydedený. Takto vedený život musí byť objektívne preukázateľný.
Video
Právnička Jana Alušíková (právnická kancelária MPH) o vydedení - publikované 16. októbra 2020.
muž, dôchodca Čítajte viac Po smrti príbuzného nemáte nárok na celú jeho penziu. Príklady, koľko peňazí dostanete?

Vydediť svojho príbuzného môžete formou listiny o vydedení, ktorá musí mať formu potrebnú pre závet. Najlepšie vám ju vypracuje notár. Musí obsahovať presný dátum a okruh vydedených osôb a váš vlastnoručný podpis. Dôvod vydedenia musíte uviesť čo najkonkrétnejšie.

Dedičský podiel vydedenej osoby nadobudnú rovnakým dielom jej deti. Ak sa má vydedenie vzťahovať aj na deti vydedeného potomka, musí sa to v listine o vydedení presne uviesť.

Ak sa situácia zmení a vzťahy sa napravia, poručiteľ môže počas svojho života rozhodnutie o vydedení zmeniť. Zrušiť rozhodnutie o vydedení môže (s výnimkou notárskej zápisnice) aj zničením listiny obsahujúcej vydedenie.

Je potrebné, aby si osoba, ktorá chce niekoho vydediť, dôsledne premyslela a uvedomila účinky tohto svojho rozhodnutia, preto je v takom prípade najlepšie požiadať o radu notára.

Zdroj: notárska komora

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dedičské konanie