Stratili ste občiansky preukaz alebo vám ho ukradli? Ako postupovať?

Občiansky preukaz musí mať každý občan Slovenskej republiky, ktorý dovŕšil 15 rokov a má trvalý pobyt na Slovensku. V prípade straty alebo krádeže ste preto povinný požiadať o vydanie nového.

05.05.2022 11:00
stratený pas, strata pasu, strata občianskeho,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Žiadosť o vydanie nového preukazu môžete podať na ktoromkoľvek oddelení okresného riaditeľstva Policajného zboru. Predložiť musíte iné potvrdenie preukazujúce vaše skutočné údaje, napríklad rodný list alebo cestovný preukaz. Pri žiadosti o vydanie nového občianskeho preukazu z dôvodu poškodenia, straty či krádeže zaplatíte 16,50 eura. V prípade, ak by ste chceli mať nový doklad urýchlene do dvoch pracovných dní, zaplatíte 20 eur plus základný poplatok 16,50 eura.

Skončila sa vám platnosť občianskeho? Požiadať o vydanie nového dokladu musíte do 30 dní od ukončenia platnosti starého preukazu. Neplatným sa občiansky preukaz nestáva len v prípade, že uplynie čas jeho platnosti, neplatným a stáva aj pri zmene mena, priezviska, trvalého pobytu alebo rodného čísla "V prípade, že si občan nesplní povinnosť požiadať o vydanie občianskeho preukazu do 30 dní od jeho neplatnosti, dopustí sa priestupku, ktorý ho môže stáť niekoľko desiatok eur, " uvádza ministerstvo vnútra.

V prípade, že v stanovenej lehote nepožiadate o vydanie nového dokladu, môžete dostať pokutu až do výšky 33 eur. Pri určení výšky pokuty sa prihliada na závažnosť priestupku. Rozhodnutie o uložení sankcie je na posúdení pracovníka, ktorý bude prijímať žiadosť o vydanie nového občianskeho preukazu. Vydanie nového dokladu z dôvodu nejakej zmeny vás vyjde na 4,50 eura. Ak by ste ho chceli mať hotový do dvoch pracovných dní, pripočítajte k tejto sume ešte 20 eur.

Maroš Ovčarik, Ide o peniaze Čítajte viac Ako si ochrániť peniaze pred vysokou infláciou? A kto na nej môže zarobiť?

Pri zmene trvalého pobytu môžete požiadať o vydanie občianskeho preukazu aj elektronicky prostredníctvom portálu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Urobiť to môžete len vtedy, ak ste držiteľom občianskeho preukazu s elektronickým čipom, ktorý bol aktivovaný V prípade, ak by ste chceli mať v takomto novom občianskom údaje napríklad o krvnej skupine, musíte požiadať o vydanie osobne. Pri podaní žiadosti prostredníctvom portálu nemožno do občianskeho preukazu uviesť údaje o skratke titulu, krvnej skupine či závažnej chorobe, v prípade ak tieto údaje neboli uvedené v predošlom občianskom preukaze.

„Občan, ktorý požiadal o vydanie občianskeho preukazu prostredníctvom portálu je povinný si vyhotovený občiansky preukaz prevziať osobne na okresnom riaditeľstve Policajného zboru, ktoré uviedol v žiadosti. Na prevzatie občianskeho preukazu, o ktorého vydanie občan požiadal prostredníctvom portálu nie je možné splnomocniť inú osobu,“ upozorňuje ministerstvo vnútra na to, že takýto doklad si musíte prevziať osobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #občiansky preukaz