Pokračovanie článku: Ste hendikepovaným človekom? Kedy nezaplatíte nič za lieky a v akom prípade máte diaľnice zadarmo?

Železnice

Základné cestovné a osobitné cestovné: zľava 60 % z obyčajného cestovného na Slovensku, pričom držiteľovi Preukazu osoby s ŤZP so sprievodcom je umožnená bezplatná preprava jeho sprievodcu, vozíka pre imobilného cestujúceho, kočíka pre imobilné dieťa, psa so špeciálnym výcvikom.

Autobusy

V autobusovej doprave v súčasnosti nie je legislatívou upravená povinnosť dopravcu poskytovať zľavnené cestovné. V prípade, ak ide o prímestskú alebo mestskú autobusovú dopravu prevádzkovanú na základe zmluvy o službách vo verejnom záujme, každý samosprávny kraj, príp. obec má vlastnú sociálnu politiku, a teda majú dohodnutú s dopravcami vlastnú tarifu a zľavy z cestovného pre vybrané skupiny cestujúcich. Ak ide o komerčnú autobusovú dopravu, ceny nie sú regulované. Poskytovanie zliav je plne v kompetencii dopravcu.

Diaľničná známka

Od úhrady diaľničnej známky oslobodené vozidlá a jazdné súpravy, ktoré sú zaregistrované osobou, ktorá je držiteľom parkovacieho preukazu vydaného fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím podľa § 17 zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP. Oslobodenie od úhrady sa vzťahuje na prevádzkovateľa auta len v prípade, ak je auto zaregistrované v systéme správcu výberu úhrady diaľničnej známky (Národná diaľničná spoločnosť).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #invalid #ŤZP #hendikepovaný človek