Príklady: Viete, ako postupovať pri darovaní majetku?

Darovanie patrí medzi najčastejšie formy prevodu vlastníctva, darovacou zmluvou darca bezodplatne niečo prenecháva obdarovanému a obdarovaný dar prijíma. Ako postupovať tak, aby bola darovacia zmluva nenapadnuteľná?

29.07.2022 08:17
darovacia zmluva, darovanie majetku, rodina,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Príklad č.1: Darovanie chalupy

Rodičia manžela sa rozhodli synovi a jeho rodine darovať svoju chalupu. V darovacej zmluve sa uvádza iba synovo meno aj takisto aj na liste vlastníctva figuruje len syn ako vlastník nehnuteľnosti. Patrí táto nehnuteľnosť celej rodine?

Nadobúdanie vecí počas manželstva niektorým z manželov upravuje zákon tak, že do bezpodielového spoluvlastníctva manželov patrí všetok majetok, okrem vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

V prípade, ak je na darovacej zmluve uvedený ako obdarovaný len syn darcov, platí, že chalupu nadobudol darovaním do svojho výlučného vlastníctva a chalupa nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Takúto darovaciu zmluvu už nemožno dodatočne upravovať a na základe upravenej zmluvy uviesť manželku ako spoluvlastníčku chalupy. Riešením je keby manžel polovicu chalupy daroval manželke na základe novej darovacej zmluvy a tým by sa stala podielovým vlastníkom chalupy. Nehnuteľnosť by súčasne nebola predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov a v prípade rozvodu by nebola predmetom vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #darovacia zmluva