Pokračovanie článku: S akým sporom sa môžete obrátiť na obec

Podanie návrhu na obec

Občiansky zákonník ani Správny poriadok nikde neuvádzajú, dokedy sa možno na obec obrátiť po zrejmom zásahu do pokojného stavu. Z praxe súdov v Českej republike vyplynulo pravidlo, v zmysle ktorého sa nový pokojný stav vytvára po troch mesiacoch od zmeny, proti ktorej nikto nepodá podnet. Tieto tri mesiace preto možno vnímať ako lehotu, dokedy je potrebné sa na obec obrátiť po zásahu do pokojného stavu. Uvedené pravidlo však nie je záväzné. Napriek tomu sa neodporúča dlho váhať, ak k zásahu do vášho pokojného stavu dôjde.

Návrh má byť adresovaný obci, kde k zásahu do pokojného stavu došlo. Návrh by mal obsahovať okrem všeobecných náležitostí (údaje navrhovateľa, opis prípadu, návrh rozhodnutia obce) predovšetkým opis pokojného stavu, ktorý existoval pred zásahom, a podrobné opísanie zásahu. Existenciu zásahu sa odporúča obci aj preukázať, a to najmä čestnými vyhláseniami susedov, fotografiami alebo rôznymi listinnými dôkazmi.

V návrhu sa odporúča tiež uviesť, že sa dožadujete rozhodnutia podľa § 5 Občianskeho zákonníka. Uvedenie tejto informácie je vhodné z toho dôvodu, že obec by inak mohla vyhodnotiť váš návrh ako sťažnosť alebo ako podnet na prešetrenie priestupku, ktoré sú jej omnoho častejšou agendou, hoci takýto postup by nebol správny. Najmä v menších obciach majú malé skúsenosti s aplikáciou § 5 Občianskeho zákonníka, preto jeho zdôraznením v návrhu znížite riziko pochybenia zo strany obce.

Samotné podanie návrhu nie je spoplatnené. Keďže ale obec bude často vykonávať miestne zisťovanie s cieľom získať dostatok informácií o vašom prípade, treba vedieť, že to je spoplatnené sumou 16,50 eura. To platí ale len pre prípad, že jeho vykonanie navrhnete priamo vy alebo ho vyžaduje osobitný predpis.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #susedské spory