Pokračovanie článku: S akým sporom sa môžete obrátiť na obec

Ako obec rozhoduje

Obec bude postupovať pri rozhodovaní v zmysle Správneho poriadku. To znamená, že môže nariadiť aj ústne pojednávanie. Prejednanie sporu pred obcou sa tak bude veľmi podobať súdnemu konaniu. Obec sa však nemá prioritne zaoberať právnym posúdením veci a ani chrániť právny stav. Jej úlohou je chrániť faktický stav, skúmať, či bol pokojný a či došlo k zásahu doň. Jedinou právnou otázkou, ktorou sa obec musí zaoberať, je, či bol zásah vykonaný v súlade s právom alebo protiprávne. Zásah do pokojného stavu vykonávaný v súlade s právom (napríklad realizácia povolených stavebných úprav) nemožno rozhodnutím obce zakázať.

Po riadnom zistení všetkých skutočností vydá obec (jej starosta) rozhodnutie.

  1. obec návrh zamietne ako nedôvodný;
  2. podľa § 48 Správneho poriadku obec schváli zmier medzi vami a pôvodcom zásahu do pokojného stavu;
  3. obec predbežne zakáže zásah do pokojného stavu alebo pôvodcovi zásahu uloží povinnosť obnoviť predošlý pokojný stav.

Proti rozhodnutiu podľa písmena a) a c) je možné sa odvolať. O odvolaní bude rozhodovať miestne príslušný krajský súd. Ak sa teda niekto proti rozhodnutiu obce odvolá, spor sa dostane pred súd a jeho koniec sa značne oddiali.

Najlepšie preto je, ak dosiahnete zmier. Ten je obcou hneď vykonateľný. To znamená, že obec je oprávnená osobu, ktorá zmier nerešpektuje, opakovane pokutovať, splnenie povinnosti vynútiť (napríklad vyprataním časti nehnuteľnosti alebo odňatím veci) alebo splniť povinnosť náhradným výkonom na náklady povinnej osoby (napríklad ak má niekto povinnosť odstrániť plot, a tú si nesplní, obec môže dať odstrániť plot stavebnej firme na náklady toho, kto si svoju povinnosť nesplnil).

Rovnako vykonateľné je aj rozhodnutie obce podľa písmena a) a c), ak sa proti nemu v lehote 15 dní nepodá odvolanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #susedské spory