Odborník radí, ako na zmenu zdravotnej poisťovne. Podľa čoho sa rozhodovať?

Premýšľate nad zmenou zdravotnej poisťovne? Na rozhodnutie vám ostávajú dva týždne. Ľudia môžu prestúpiť do inej zdravotnej poisťovne len raz za rok a vlani tak urobilo 152-tisíc Slovákov. „Najväčším motivátorom na zmenu zdravotnej poisťovne bývajú práve finančné benefity, vďaka ktorým ľudia vedia ušetriť. Porovnávať však treba aj iné dôležité parametre a u každého z nás môže zavážiť niečo iné,” hovorí analytik spoločnosti FinGO.sk František Burda.

15.09.2022 08:00
UP-Franti Aek Burda  analytik Fin GO.sk Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na Slovensku pôsobia tri zdravotné poisťovne a všetky musia poskytovať rozsah služieb zdravotnej starostlivosti definovaný zákonom, ale v benefitoch, finančných príspevkoch, zľavách a celkovo vo svojich službách nad rámec zákona sa líšia.

„Ak chcete zmeniť svoju zdravotnú poisťovňu, môžete tak urobiť raz za rok. Prihlášku do novej poisťovne je potrebné podať najneskôr do 30. septembra a po jej akceptovaní sa poistencom novej poisťovne stanete od 1. januára,” opisuje postup František Burda.

Ktoré výhody reálne môžete využiť

Podľa analytika pri zmene zdravotnej poisťovne netreba konať unáhlene. Podstatné je porovnať si benefity, ktoré môžu ľudia reálne využiť. Podrobné informácie o výhodách, rôznych finančných príspevkoch, zľavách či iných akciách poisťovní nájdu v pobočkách alebo na internetových stránkach poisťovní.

„Pri porovnávaní benefitov poisťovní odporúčam zohľadniť aj zdravotný stav poistenca a jeho blízkych, za ktorých zodpovedá. Niekto potrebuje zdravotnú starostlivosť vo väčšom rozsahu a okrem všeobecného lekára či zubára pravidelne navštevuje aj ambulancie špecialistov. Iný si možno len raz za dva roky spomenie na preventívnu prehliadku. Rozdiel je aj v tom, že u starších ľudí sa vyskytuje viac ochorení, preto sa častejšie zaujímajú o doplatky za lieky, čakacie lehoty na vyšetrenia a plánované operácie. Naopak, mladé rodiny s deťmi môžu zaujať výhody, s ktorými vedia ušetriť desiatky eur na detských okuliaroch, zubnom strojčeku, dobrovoľných očkovaniach či rôznych testoch. Ľudia by sa mali zaujímať a porovnávať hlavne benefity a zľavy, ktoré reálne môžu potrebovať a využijú ich. A na základe toho sa rozhodnúť, či sa im oplatí zmeniť poisťovňu a do ktorej sa prepoistiť,” opisuje František Burda.

Poisťovne sa líšia aj pokrytím a rozsahom siete zazmluvnených lekárov a nemocníc. Od toho sa potom odvíjajú aj čakacie lehoty na vyšetrenia alebo operačné zákroky.
František Burda

Nejde len o benefity, ale aj sieť lekárov

Odborník zároveň pripomína, že ľudia by nemali zvažovať len atraktívne benefity a finančné príspevky. „Poisťovne sa líšia aj pokrytím a rozsahom siete zazmluvnených lekárov a nemocníc. Od toho sa potom odvíjajú aj čakacie lehoty na vyšetrenia alebo operačné zákroky.

Každá poisťovňa má aj rôzny počet pobočiek a zároveň sa snaží zlepšovať elektronické služby, aby svojim poistencom zjednodušila komunikáciu. Ľudia cez mobilnú aplikáciu môžu mať vždy poruke svoj preukaz poistenca, prehľad zdravotných výkonov, predpísaných receptov alebo zaplatiť poistné len na pár klikov,” opisuje odborník.

6 rád, ako postupovať pri zmene zdravotnej poisťovne

  • 1. Zdravotnú poisťovňu môžete zmeniť raz za rok. Prihlášku do novej poisťovne si môžete podať do 30. septembra 2022 a poistencom novej poisťovne sa stanete od 1. januára 2023.
  • 2. Porovnajte si v poisťovniach benefity nad rámec zákona. Ide o rôzne zľavy, finančné príspevky na očnú či zubnú starostlivosť, očkovania, testy a podobne. Viac informácií nájdete v pobočkách a na internetových stránkach poisťovní, poradiť sa môžete aj s finančným sprostredkovateľom.
  • 3. Prihlášku môžete vyplniť a podpísať v pobočke poisťovne, o niečo pohodlnejšie je vyplniť prihlášku online alebo osloviť finančného sprostredkovateľa, ktorý zmenu vybaví za vás.
  • 4. Po akceptovaní prihlášky vám nová poisťovňa pošle nový preukaz zdravotného poistenia a jej poistencom sa stanete od 1. 1. 2023. Ak už vlastníte občiansky preukaz s elektronickým čipom, poisťovňa vám vystaví iba európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý môžete využiť v zahraničí.
  • 5. V januári potom stačí zmenu nahlásiť svojmu zamestnávateľovi do 8 dní. Ak nie ste zamestnancom, ale podnikáte, v januári si upravíte trvalý príkaz, aby ste presmerovali svoje zdravotné odvody do novej poisťovne.
  • 6. Zmenu poisťovne v novom roku nemusíte nahlasovať vášmu všeobecnému lekárovi, pediatrovi či špecialistom, ktorých navštevujete. Stačí im to spomenúť pri vašej najbližšej návšteve.
Zdroj: Radí František Burda, analytik spoločnosti FinGO.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná poisťovňa