Blíži sa dovolenková sezóna, skontrolujete si doklady. Potrebujete nový cestovný pas alebo občiansky preukaz?

Nový pas síce získate aj za dva pracovné dni, zaplatíte zaň však trojnásobok príslušnej sadzby.

30.05.2023 06:00
rodina, dovolenka, letná dovolenka, rodinná... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slováci môžu s platným občianskym preukazom okrem štátov EÚ cestovať na Island, do Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Macedónskej republiky, Srbska, Albánska, Gruzínska, Moldavska a na Gibraltár. Pri cestách na územie iných štátov je potrebný cestovný pas platný minimálne šesť mesiacov od predpokladaného ukončenia pobytu. Pred vycestovaním je aj preto potrebné si skontrolovať dobu platnosti cestovného pasu, pretože niektoré krajiny vyžadujú, aby bol cestovný pas platný aj po vycestovaní z ich územia. Ak máte deti do pätnásť rokov, ktoré nemajú občiansky preukaz, musia mať cestovný doklad aj pri vstupe do vymenovaných krajín. Dieťa totiž nemôže mať rodič zapísané vo svojom cestovnom doklade. Zo zákona platí, že pri vycestovaní musí mať každý občan Slovenskej republiky vlastný cestovný pas, aj novorodenci.

Pozor však na termíny a ceny. Nový pas získate aj za dva pracovné dni, zaplatíte zaň trojnásobok príslušnej sadzby, dospelého človeka bude stáť 99 eur, za dieťa od 6 do 16 rokov zaplatíte 39 eur a pre dieťa do 6 rokov je príslušný poplatok 24 eur. Môžete požiadať aj o vydanie cestovného dokladu do desiatich pracovných dní, za to zaplatíte dvojnásobok príslušnej sadzby. Ak požiadate o vydanie pasu do lehoty jedného mesiaca, zaplatíte 33 eur.

Doklady, klientske centrum, Okresný úrad Trnava Čítajte viac Ak potrebujete nové doklady, čakať môžete aj hodiny... Kde si vybavíte pas, občiansky či vodičák najrýchlejšie?

Skontrolujte si aj platnosť dokladu totožnosti. Občan je povinný požidať o vydanie nového dokladu do 30 dní od ukončenia platnosti starého preukazu. Neplatným sa občiansky preukaz nestáva len v prípade, že uplynie doba jeho platnosti. Neplatným a stáva aj pri zmene mena, priezviska, trvalého pobytu alebo rodného čísla „V prípade, že si občan nesplní povinnosť požiadať o vydanie občianskeho preukazu do 30 dní od jeho neplatnosti, dopustí sa priestupku, ktorý ho môže stáť niekoľko desiatok eur,“ uvádza ministerstvo vnútra. V prípade, že v stanovenej lehote nepožiadate o vydanie nového dokladu, možete dostať pokutu až do výšky 33 eur. Pri určení výšky pokuty sa prihliada na závažnosť priestupku.

Rozhodnutie o uložení sankcie je na posúdení pracovníka, ktorý bude prijímať žiadosť o vydanie nového občianskeho preukazu. Vydanie nového dokladu z dôvodu nejakej zmeny vás vyjde na 4,50 eura. Ak by ste ho chceli mať hotový do dvoch pracovných dní, pripočítajte k tejto sume ešte 20 eur.

Požiadať o vydanie nového dokladu musíte aj pri strate alebo krádeži. Žiadosť o vydanie nového preukazu môžete podať na ktoromkoľvej oddelenní okresného riaditeľstva Policajného zboru Nezabudnite, že pri strate alebo odcudzení ste povinný priniesť iné potvrdenie preukazujúce vaše skutočné údaje, napríklad rodný list alebo cestovný preukaz. Počítať musíte aj s poplatkami. Pri žiadosti o vydanieho nového občianskeho preukazu z dôvodu poškodenia, straty či krádeže zplatíte 16,50 eura. V prípade, ak by ste chceli mať nový doklad urýchlene do dvoch pracovných dní, počítajte so sumou 20 eur plus základný poplatok 16,50 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #občiansky preukaz #cestovný pas #cestovné doklady