Prečo sa nesmú nosiť a objednávať zo zahraničia semienka a sadenice rastlín? Čo tým spôsobíte?

Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave (ÚKSÚP) varuje dovolenkárov pred tým, aby si z exotiky nosili semienka, odrezky či sadenice rastlín.

09.07.2023 07:30
orchidea Foto:
Ilustračné foto.
debata

Doniesť si z exotickej dovolenky odrezky z cudzokrajných kvetín, sadenice, rôzne semienka rastlín, ale napríklad aj ovocie skutočne nie je podľa ÚKSÚP dobrý nápad. Ako informuje hovorkyňa ústavu Monika Opartyová, väčšina ľudí si ani neuvedomuje, že pri takomto dovoze bez rastlinolekárskeho osvedčenia porušuje zákon, a preto ÚKSÚP upozorňuje dovolenkárov na možné riziká v podobe zavlečenia chorôb a škodcov rastlín.

Zákaz dovážať rastliny bez osvedčenia

„Do Európskej únie je zakázané dovážať rastliny, ovocie, zeleninu, kvety, semená (osivá) bez rastlinolekárskeho osvedčenia. Výnimkou sú iba banány, kokos, datle, durian a ananás. Všetky rastliny, ich nadzemné aj podzemné časti, vrátane pôdy, ktoré sú prevážané v osobnej batožine alebo prichádzajú k nám poštovými zásielkami po objednaní z internetu, musia byť sprevádzané rastlinolekárskym osvedčením z krajiny pôvodu,“ upozorňuje generálna riaditeľka ÚKSÚP Štefánia Buschbacher, podľa ktorej ho vystavuje pred vývozom príslušná národná autorita pre oblasť zdravia rastlín a nemožno ho nahradiť žiadnym iným dokladom alebo prehlásením.

Buschbacher zároveň dodáva, že rastlinolekárske osvedčenie nie je potrebné len v prípade, ak sa do EÚ dovážajú rastliny či ich časti zo Švajčiarska a Lichtenštajnska. Takéto opatrenie podľa nej chráni pred zavlečením nepôvodných druhov škodcov a chorôb rastlín do Európskej únie.

Škodcov na prvý pohľad nevidno

Choroby či hmyz pritom na rastlinách a ich častiach na prvý pohľad vôbec nemusí byť vidno. Škodcovia sa môžu preniesť vo forme vajíčka, larvy či kukly, ktoré voľným okom nevidíme, a následky pre domácu faunu a flóru môžu byť ďalekosiahle. Najväčšie riziko nepredstavujú len rastliny získané z voľnej prírody, ale aj tie, ktoré sú nakúpené na trhu či v obchode. Škodcov však možno preniesť aj prostredníctvom rôznych výrobkov, ako sú napríklad dlabané tekvičky či suveníry z dreva a trstiny. U nás je známe najmä zavlečenie inváznej jedovatej rastliny boľševníka obrovského z Kaukazu. Prvýkrát bola táto rastlina privezená do botanickej záhrady v Spojenom kráľovstve a vysádzala sa do záhrad a parkov. Postupne sa začala samovoľne rozširovať a vytláčať pôvodné druhy rastlín. Invázny boľševník obrovský prenikol do celej strednej a severnej Európy a udomácnil sa aj na našom území.

Škody môžu byť veľké

„Cudzokrajné choroby a škodcovia rastlín sa môžu na našom území veľmi rýchlo usídliť a rozmnožovať, pretože v podmienkach Európy nemajú prirodzených nepriateľov. Potom treba pristúpiť k nepopulárnym opatreniam, ako sú likvidácie celých porastov, stromov, populácie rastlín alebo dokonca aj poľnohospodárskej úrody,“ dodala generálna riaditeľka ÚKSÚP, podľa ktorej môžu byť škody skutočne veľké, preto odporúča všetkým, ktorí si chcú priniesť alebo objednať rastliny či rastlinné produkty z tretích krajín, aby sa vopred informovali na podmienky dovozu. ÚKSÚP okrem iného vykonáva aj kontrolu zdravotného stavu dovážaných rastlín a rastlinných produktov, vydáva rastlinolekárske osvedčenia, monitoruje výskyt a ošetrovania proti škodlivým organizmom či kontroluje prípravky na ochranu rastlín.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #rastlina #semienko #sadenica #semeno